Ana Sayfa / Genel / Corana Virisünden Nasıl Korunursunuz?

Corana Virisünden Nasıl Korunursunuz?

Corona virüsünün ne olduğu hakkında henüz kesin olarak bir bilgi bulunmamaktadır. Elde edilen verilere göre bu virüs Çin Cumhuriyetinde bulunan Wuhan şehrinde ortaya çıkmıştır. Coronavirisünün ortaya çıktığı andan itibaren, bu virüs tarafından 440’ın üzerinde kişi hasta oldu.

Corona virüsü tespit edilen kişilerden bilinen 17 kişi yaşamını yitirdi. Corona virüsünün henüz bir tedavisi bulunmamaktadır fakat etkisini azaltacak iyileştirmeler vardır. Corona virüsü yaşadığımız ülkede yani Türkiye Cumhuriyetinde henüz rastlanmamıştır.

(ABD) Amerika Birleşik Devletlerinde corona virüsü ilk defa Salı günü (14.01.2020) Washington şehrinde bir salgın korkusuyla doğrulandığı bildirildi. Virüs 30 yaşlarında gözlem altındaki bir hasta adamda ortaya çıktı.

Bu Konuda Havaalanları Ne Yapıyor ?

Çin’in Wuhan şehrinden ABD’ye direkt veya aktarmalı olarak yapılacak olan uçuşlar ile gelecek olan yolcular kısa bir zaman sonra sadece 5 ABD havaalanlarından bir tanesine uçuşlarını gerçekleştirmelerine izin verilecek.

ABD’de bulunan bu havaalanlarının 3 tanesi John F. Kennedy, Los Angeles ve San Francisco uluslararası havaalanıdır. Bu havaalanlarında gelen yolcuları ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtileri olup olmadığı açısından kontrol edilerek geçişlerine izin veriliyor.

Bu hafta sonu itibari ile ABD iki havaalanını daha bu durum için faaliyete geçirecek. Bu havaalanları Hartsfield-Jackson Atlanta uluslararası havaalanı ve Chicago O’Hare uluslararası havaalanıdır. Bu iki havaalanı ile birlikte ABD bahsetmiş olduğu toplam 5 uluslararası havaalanını tamamlamış olacak.

Seattle-Tacoma uluslararası havaalanında görevli yetkili kişiler, uluslararası gelen yolcu terminalinde Wuhan’dan gelen yolculara corona virüsü belirtilerini gösteren tabelalar yerleştirdi. Havaalanında görevli olan bir sözcü şunları söyledi, hastalık kontrolü ve hastalık önleme merkezlerinin 14 Ocak itibari ile İngilizce ve Çince işaret ve semboller gösterilmeye başlandı, dedi.

Fakat bu havaalanında gerçekleştirilen kontroller virüs taşıyan kişi veya kişileri tespit edemeyebilir çünkü virüs bulaşan kişi bu virüsü 1 hafta vücünda taşıyarak 1 hafta sonra belirtilerinin ortaya çıkması muhtemeldir.

Bilim Adamları Bu Corona Virüsü İçin Ne Yapıyor ?

ABD genelinde bilim adamları ortaya yeni çıkan corona adındaki virüsü engellemek için aşı oluşturmaya çalışıyorlar fakat yakın zamanda bu aşıyı oluşturabilmeleri öngörülmüyor.

Ulusal Sağlık Enstitüleri de bu virüs üzerinde çalışıyorlar fakat bu çalışmaların başlaması minimum birkaç ay ve bu çalışmalar sonucunda bir aşı bulunup geliştirilmesi minimum bir yıl sürecek.

Houston’daki Baylor Tıp Fakültesi’nde aşı bilimcisi olarak çalışmalar yapan Dr. Peter Hotez, ayrı ayrı Teksas, New York ve Çin’deki bilim insanlarının da aşı oluşturma konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Ancak bu meydan okuma korkutuyor.

Dr. Hotez, “corona virüsünden aldığımız derse göre, corona virüs enfeksiyonları ciddi, en yeni ve en büyük küresel sağlık tehditlerinden birisidir” diyerek olayın ciddiyetini ifade etti.

Kendi Başımıza Corana Virüsünden Nasıl Korunursunuz ?

Dünya Sağlık Örgütü, öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu ile bulaşabilecek hastalık belirtileri gösteren kişiler ile yakın temasta bulunmaktan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Bu corona virüsün diğer semptomları ateş ve nefes darlığı olarak biliniyor. Şiddetli vakaları ise zatürre ve böbrek yetmezliğidir. Bu belirtiler ölümle sonuçlanabilir.

Bilim insanları, bu corona virüsünün bir hayvanda başladığını ve bu yol ile insanlara ulaşarak yayıldığına inanıyorlar. Bu neden ile sağlık yetkilileri et ve yumurta yemeden önce iyice pişirilerek yenilmesi gerektiğini öneriyor.

Aşağıda bulunan tıbbi durumları bulunan herkes, canlı hayvan pazarlarından ve çiğ etlerden tamamen kaçınılmalıdır çünkü Dünya Sağlık Örgütü , bu kişilerin “daha fazla hastalık taşıma riski bulundurur” açıklaması yaptı.

Fakat genel olarak, Dr. John Wiesman; halk “soğuk algınlığı ve grip mevsimlerinde yaptıklarını yapmaya devam etmeli” dedi. Washington eyaletinde sağlık sekreteri olarak görev alan Dr. John Wiesman şu önerilerde bulunuyor.

  • Ellerinizi sabun ve su ile en az 20 saniye süre boyunca yıkamalısınız.
  • Eğer hasta hissettiğinizi düşünüyorsanız, öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın. Ayrıca dokunduğunuz nesneleri ve yüzeyleri dezenfekte edin.
  • Ellerinizi yüzünüze ve gözünüze dokunmamaya çalışın.
  • Virüs riski olduğunu düşündüğünüz alanlarda virüs koruyucu sounum maskesi takın.

Bundan Sonra Ne Olabilir ?

Dünya Sağlık Örgütü, Çarşamba günü bu corona virüsünü “uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu” olarak belirlenip belirlenmeyeceğine karar vermek için acil bir durum toplantısı yaptı. Bu atama, corona virüsünü engelleyebilmek için küresel tavsiyelerden oluşturulacaktır.

Bu tavsiyeler, Çin Cumhuriyeti’nde önceden var olan karantina koşullarına benzer bir şekilde, sınır ötesi tarama, artan gözetim ve karantina önlemlerini içerir.

Fakat, Dünya Sağlık Örgütü genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus bu kararı erteledi.

Çarşamba akşamı yapılan toplantıda, Dünya Sağlık Örgütü genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus; “Uluslararası endişe duyulan bir halk sağlığı durumunun belirlenip belirlenmeyeceğine dair karar tamamen ciddiye aldığım ve bütün kanıtları uygun bir şekilde değerlendirmeye hazırım” dedi.

“Bu gelişmekte olan komplex bir durum.”

The WHO yetkililerinin münazaraya devam edilmesi için Perşembe günü (23.01.2020) tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Boya yapılacak alan

Basit Boya İşlerinde İş Güvenliği

Boya, çoğu kişinin en az birkaç kez denediği bir iştir. Evinizin odalarının duvarlarını veya bahçe …

2 Yorum

  1. Sn. Ahmet AKTAN,
    Merhaba,
    Türkiye’de Pandemi ilan edilmeden yaklaşık 2 ay önce böylesi önemli bir konuya dikkate alıp görüş oluşturduğunuz için tebrik ediyorum. Maalesef meslektaşlarımız bu konuda sınıfta kalıyorlar.
    Hastane uzmanlık yapan biri olarak epidemi, pandemi gibi konularda tetikte ve belirli ölçülerde hazırlıklı da olabiliyoruz ancak diğer işletmeler için bu maalesef öyle glişmiyor, olaylar yaşayarak öğreniliyor ve geç kalınıyor.
    Başarılar, İyi çalışmalar dilerim.

    S.Polat

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.