Ana Sayfa / İş Güvenliği / İş Sağlığı ve Güvenliği Taahhüdü

İş Sağlığı ve Güvenliği Taahhüdü

İngiltere iş sağlığı ve güvenliği Kanununun 35. Yılı ve HSBY’nin 30. Yılı, iş yerinde sağlık ve güvenliğin arttığı bir yılda, hala oldukça hassas bir konu olmayı sürdürüyor. Britanya’nın refahı için çok önemli olan konulardan biri iş gücüdür.

HSWA(İş Danışmanlarında Sağlık ve Güvenlik), tüm sağlık ve güvenlik mevzuatı için bir çerçeve olarak kalmıştır. Aynı zamanda 1974’den bu yana değişime ayak uydurmayı başarmıştır. Büyük ölçüde imalat temelli bir sanayiden, hizmet odaklı bir ekonomiye geçmiş bir toplumda farklı iş gücü, işverenlerin; sağlık ve güvenlik uzmanlarının çalışma ortamlarında bulunan iş modellerindeki değişikliklere uyum sağlamaları çok önemlidir.

HSWA, 2008/9 yılları arasında yürürlüğe girdiğinde iş yerlerinde oluşan kazalarda 651 kişinin canın kurtarılmasında etkili olmuştur. Bu rekor 233 ölümcül yaralanmanın olduğu bir önceki yıla göre de önemli bir azalma olmuştur. Ayrıca, sınıflandırılan veya üç günden daha kısa sürede iş yeri yaralanmasına maruz kalan iş yerinde yaralananların sayısında 7 binden fazla azalma olmuştur. Bununla birlikte herkesin sağlık ve güvenliğe dahil olması için hala çok fazla yardıma ihtiyaç vardır. Britanya’daki iş yerlerinde her yıl ortalama olarak 200’den fazla işçi ölmektedir. Bu ortalamayı azaltmak için yapılması gereken; HSWA ve HSE gibi organların yardımıyla iş yerinde etkin kullanılmasıyla yapılabilir.

Son zamanlardaki en büyük zorluklardan biri de medyada güvenlik algısıdır. Bu algıya devam edenler genellikle sağlık ve güvenlik gereksinimlerinin yanlış anlaşılmasıyla sonuçlanacaktır. Bu yüzden uygun tavsiyelerde bulunmamakta ve bazen bir şeyin yasaklanması daha doğru olacaktır.

iş sağlığı ve güvenliği ilkelerinin, yönetmeliklerinin anlaşılmaması tehlikelidir. İşçilerin güvenliğini tehdit eder. Güvenli olmayan çalışma ortamı yaratabilir. Bunun yanında yardımdan ziyade bir engel olduğu duygusunu yaratarak düzenlemelerin önemini zayıflatır.

“Sağlık ve güvenlik birliğinin” modern Britanya’daki hastalıkların neredeyse tamamı için sorumlu olduğunu anlatan bu popüler görüş, sağlık ve güvenlik profesyonelleri tarafından yaşamı tehlikeye atan gerçek meselelerle etkin bir şekilde mücadele etme becerilerinin en büyük engelleyiciler inden biri olarak kabul edilmektedir.

Buna ek olarak, ekonomik gerilemenin sonucu olarak daha az öncelik verilen sağlık ve güvenlik sorununu yarattı. Para tasarrufu sağlamak için kesintiler yapıldı.

Online mağazamızda bulunan iş güvenliği ekipmanlarına göz gezdirdinizmi?  ekipmandeposu.com/iş-güvenliği-malzemeleri-online-satış bağlantısından en konforlu kulak tıkaçlarına ulaşabilirsiniz.

HSWA

Bir sağlık ve güvenlik politikasının uygulanmamasından kaynaklanan bariz sonuçların yanı sıra, bir yaralanma veya ölüm meydana geldiğinde maddi kayıplara yol acar. İhmal edildiği için tazminat ödemekle yükümlüdür.

Bu nedenle, herhangi bir işveren, tesis yöneticisi, direktör veya sağlık ve güvenlik uzmanının temel sorumlulukları, sağlık ve güvenlik gerekliliklerini tam olarak anladığından emin olmak, iş yerindeki konuları açık bir şekilde ileterek amaçlarını desteklemek ve böylece yanlış kavramların oluşmasına engel olmaktır. Çalışanlar, gereksiz kazalara neden olmamak için uyarıları ciddiye almaları teşvik edilmelidir.

Sağlık ve Güvenliği işaretleri
Sağlık ve Güvenlik, doktorlar

HSWA’nın anahtar ifadesinin “makul ölçüde uygulanabilir” olduğu unutulmamalıdır. Bu sayede iş yerinizde sağlık ve güvenlik için riskli bir yaklaşım uygulamanıza izin verir. Riski tam olarak değerlendirerek duyarlı ve koruyucu önlemler sayesinde, maliyet arasında dengeli bir konuma sahip olmalısınız.  İyi uygulama ve sağduyu ile riskleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

İş yerinizde sağlık ve güvenlikten sorumluysanız ya da sadece onunla ilgileniyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, size yardım edebilecek birçok insan var demektir.

Sizden ‘yükü’ alabilen profesyonel danışmanların yanı sıra, HSE gibi kuruluşlardan bulabileceğiniz çok sayıda yararlı bilgi de bulunmaktadır. Kullanışlı araçlardan bir tanesi, sağlık ve güvenlik konusunda lider olarak durumunuzu kontrol etmenize yardımcı olmak için tasarlanmış Sağlık ve güvenlik liderliği kontrol listesidir.

İş sağlığı ve güvenliği kontrol listesi

  • Kurulun sağlık ve güvenlik konusundaki kararlılığını nasıl gösterirsiniz?
  • Sağlık ve güvenliğin uygun bir şekilde yönetim kurulu tarafından değerlendirmesi için neler yapıyorsunuz?
  • Organizasyonun, yönetim kurulu dahil her düzeyde, yetkili sağlık ve güvenlik danışmanlığı almasını sağlamak için ne yaptınız?
  • Tüm personelin, yönetim kurulu dahil sağlık ve güvenlik sorumlulukları konusunda yeterince eğitimli ve yetkin olmasını nasıl sağlıyorsunuz?
  • İş gücünüzün, özellikle de emniyet temsilcilerinin sağlık ve güvenlik konularında bilgilerinin yönetim kurulu dahil olmak üzere uygun seviyeye ulaştığından ne kadar eminsiniz?
  • Organizasyonun risklerini değerlendirmek için hangi sistemler yürürlükte ve hassas kontrol önlemleri oluşturulup sürdürülüyor?
  • Sahada neler olduğunu ve kuruluşunuzun ve yüklenicilerinin gerçekte ne yaptığını size bildirmek için ne gibi denetimler veya değerlendirmeler yapıldığını iyi biliyor musunuz?
  • Kurul, sağlık ve güvenlik konusunda düzenli olarak hangi bilgileri alır? Örneğin performans verileri, yaralanmalar ve işle ilgili hastalıklar ile ilgili raporlar?
  • Sağlığınızı ve güvenliğinizi iyileştirmek için hangi hedefleri belirlersiniz ve performansınızı sektörünüzdeki veya ötesindeki diğer kişilere karşı karşılaştırır mısınız?
  • Çalışma düzenlemelerindeki değişikliklerin sağlık ve güvenlik açısından önemli etkileri olduğu durumlarda, bunlar yönetim kurulunun dikkatine nasıl getirilir?

İş sağlığı ve güvenliği uygulayıcısı dergisi ve IOSH tarafından yayınlanan ‘Güvenlik ve Sağlık Değeri’ adlı yeni bir araştırmada, 10 sağlık ve güvenlik uzmanından 9’u diğerlerine sağlık ve güvenlik alanında kariyer önerisinde bulunacaklarını söyledi. Bu kariyer yolunu takip etmek isteyen herkes bilgi ve yeteneğini arttırmak için ulaşılabilen NEBOSH genel sertifikası gibi tanınmış nitelikler vardır.

Güvenlik kariyerine yeni başlayanlar için, daha fazla bilgi sahibi olmalarına yardımcı olacak gerçek hayat deneyimi ve bir NEBOSH Sertifikası veya bir NVQ olsun, niteliklerini tam olarak geliştirmelerini sağlamak için şarttır.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

meslek hastalıkları listesi

Meslek Hastalıkları Listesi

Bir ülkenin hızla gelişen bilim ve teknolojisi, o ülkenin sanayileşme sürecini de beraberinde getirir ve …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.