Ana Sayfa / İş Güvenliği / Şoförler İçin İş Sağlığı ve Güvenliği

Şoförler İçin İş Sağlığı ve Güvenliği

Bir arabada seyahat ederken tek başınıza ya da yolcularla birlikte olun. Güvenli bir şekilde sürüş yapmak her zaman sizin için en önemli konu olmalıdır. Diğer günlere oranla daha fazla dikkatimiz dağılır. Bu nedenle güvenli sürüş kurallarını bilmek ve her seferinde bunları uygulamak çok önemlidir. İşte şoförler için iş sağlığı ve güvenliği için bazı güvenli sürüş ipuçları:

İlk sürüş için 4 ipucu

Sürüşe odaklanın

  • Dikkatinizi %100’ünü her zaman yolda tutun.
  • Sürüş sırasında telefonunuzu veya başka bir elektronik cihazı kullanmayın.
  • Aracınızı yavaş kullanın hızlanma size tepkime vermek için daha az zaman verir ve bir kazada çarpma şiddetini arttırır.

“Savunmacı” sür

  • Çevrenizdeki diğer sürücülerden haberdar olun ve beklenmedik bir durum için hazırlıklı olun.
  • Diğer sürücülerin çılgınca bir şeyler yapabileceğini her zaman aklınızda tutun. Bu durumdan kaçınmak için hazırlıklı olun.
  • Önünüzdeki araçla aranızdaki mesafe hızınızın 2 katı olmalıdır.
  • Hava kötü ise 4 katı olmalıdır.

Güvenli bir sürüş planı yapın

  • Yemek yeme, dinlenme, molalar, telefon görüşmeleri veya iş için mola vermek seyahat programınıza çıkmadan önce yapın.
  • Aracınızı vitese takmadan önce koltuğunuzu, aynalarınızı ve klima kontrolünüzü yapın.
  • Yemek ve ya içmek için kenara çekin. Birkaç dakika sürer.

Uygulama güvenliği

  • Araç hareket halindeyken hareket edebilecek yük güvenli şekilde konulmalı.
  • Arabanın içine düşen öğeleri almayı denemeyin.
  • Gümrük ücretleri, gişe kartları ve garaj geçişleri gibi kartlara ve paraya kolayca ulaşılabilecek yerde olmalı.
  • Her zaman emniyet kemerinizi takın ve ayık olun.

Nationwide’dan daha fazla sürüş güvenliği ipucu

  • Çocukların arabanızda kavga etmesine ya da koltuklara tırmanmasına izin vermeyin. Fazla gürültü; sizin yoldaki dikkatinizi kolayca dağıtabilir.
  • Yorulduğunuzda araba kullanmaktan kaçının. Bazı ilaçların uyuşukluğa neden olduğunu ve bir aracı çok tehlikeli bir şekilde kullanabileceğinizi unutmayın.
  • Şerit değiştirirken daima dikkatli olun. Birisinin önünde kırmayın. Şeritleri çok hızlı değiştirmek, sinyallerinizi kullanmamak kazalara yol açar. Diğer sürücülere ve size, sevdiklerinize zarar verebilir.

Güvenli sürüş hakkında sağduyu

Bir kazadan sonra ne yapmalı

Kaza durumunda, önce arabada kimsenin yaralanmadığından emin olun. Ardından, diğer araçlarda, yayalar ve yakınlarda bulunan kişilerin iyi olduklarından emin olmak için kontrol edin. Bunun için şu beş şeyi yapın:

Sahnedeyim

Kaza mahallinden ayrılmak, para cezaları veya hapis cezası gibi yaptırımlara yol açabilir.

Hemen 112’i veya polisi arayın.

Kaza mahalline polis memuru ve sağlık personeli göndereceklerdir. Polisler geldiğinde, kaza raporunu bitirmelerini bekleyin.

Arabada kalmak

Otoyoldaysanız, arabanın içinde kalın ve polisi ya da ambulansı bekleyin. Yolcuların bir karayolunda veya trafikte araç dışında yol içinde durması tehlikelidir.

Sakin ol

Diğer sürücü ile kavga etmeyin. Sadece iletişim ve sigorta bilgilerini değiştirin. Mümkünse, tanıkların isim ve telefon numaralarını alın.

Sigortacınızı arayın

Hak talebini bildirmek için sigortacınızı arayın. Aracınız kaza tutanağını ve aldığınız her türlü evrağı isteyecek ve arabanızı tamir ettirmek için size önemli bilgiler verecektir.

Kazadan sonra ne yapılacağı ya da hasar hakkında daha fazla bilgi edinin.

Çektiğinde ne yapmalı?

Bir polis sizi durdurursa güvenli ve yavaş bir şekilde yolun kenarına doğru aracınızı çekin. Memuru arabanızın içinde bekleyin ve hazırlıklı olun:

Işığı aç

Geceleri iç ışığınızı açın ve ellerinizi memurun onları görebileceği yerde, tercihen direksiyon simidinde tutun.

Ellerinizi görünür tutun

Koltuğunuzun altına veya torpido kutunuza ulaşmaya çalışmayın. Bu, memurun bir silah için ulaştığınızı veya bir şey sakladığınızı düşünmesine neden olabilir.

Gerekli belgeleri çıkarın

İstenirse, ehliyetinizi ve sigorta evrağınızı verin. Eğer memur arabanızdan dışarı çıkmanızı isterse, bunu aniden veya tehdit edici hareketler olmadan yapın.

Kibar olun

Sakin olun; tartışmayın, dengesiz veya kötü niyetli olmayın ve asla rüşvet teklif etmeyin.

Olay sonucunda, polisin haksız olduğunu düşünüyorsanız, bu olayı mahkemeye götürün. Bir avukat tarafından savunulur ve gerekirse bir yargıç veya hakim tarafından dinlenirsiniz.

Hız ve trafik kuralları hakkında bilinmesi gerekenler

Bazı yollar hız sınırları farklı farklı belirlenmiştir. Bunlar arasında, okul bölgeleri ve sokaklar gibi birbirine yakın kavşakların yoğun olduğu yaya trafiğinin yoğun olduğu alanlar bulunmaktadır. Hız sınırının aşılması sizi ve çevredekiler için risk oluşturur.

  1. Asla durma işareti olan yerlerde yolun asla soluna geçirmeyin. Bu işaret çocukların caddeden karşı karşıya geçtiği anlamına gelir.
  2. Eğer bir siren sesi duyuyorsanız, polis arabası veya itfaiye aracının geçmesini engellememek için yan tarafa çekin.
  3. Dur işaretlerinde tamamen durun ve devam etmeden önce diğer sürücüleri ve yayaları bakın.
  4. Hız limitine her zaman uyun. Hız cezası yüksektir. Verilen cezalar para cezaları, dışında ceza almaya devam ederseniz ehliyetinize el konulmasına yol açabilir.
  5. Aracınızı park ederken, engelli işaretleri, yangın musluğu, otobüs durakları, günün belirli saatlerinde park kısıtlamalarını ve izin gerektiren park yerlerini dikkate alın. Bunlara uymamanız durumunda para cezasına çarptırılıyor ya da arabanızı çekilir.

DUI & DWI hakkında her şey

Çok fazla alkol içtikten sonra araba kullanmak, Etki Altında Sürüş (DUI) veya Sarhoşken araba kullanmak (DWI) olarak bilinir. Alkol reflekslerenizi yavaşlatır. Zihinsel keskinliğinizi geçici olarak azaltır. Böylece bir aracı kontrol etme ve güvenli bir şekilde kullanma yeteneğinizi tehlikeye atabilir.

Bir DUI tutuklaması, hapiste geçirme süresi, el konulan ehliyet ve para cezaları da dahil olmak üzere ağır sonuçlara yol açabilir. Sürüş sırasında birine çarptıysanız veya öldürdüğünüzde, sonuçlar daha da ağır olacaktır.

Bazı şehirlerde, kolluk kuvvetleri, yoldaki sürücülerin tespit edilmesi ve caydırılması için yol boyunca kontrol noktaları oluşturmaktadır. Bunlar genellikle tatil, hafta sonları yapılmaktadır.

Bir kontrol noktasında durdurulursanız, birkaç soru sorulur ve alkol testi yapılır. (ABC’nin geriye doğru söylenmesi, bazı fiziksel hareketlerin gerçekleştirilmesi veya alkol sensörüne, nefes verme gibi). Bu testler yüksek alkol seviyenizin olduğunu gösteriyorsa, polis aracınıza el koyar.

Kış sürüşü ipuçları

Karlı havlarda sürücünün araba kullanması zorlaşır.
Karlı havlarda araba kullanmak zorlaşır.

Kış, her türlü sürüş için baş ağrısını beraberinde getirir: kar, donmuş ve tüm gün yollar daha tehlikeli hale getiren yağmurlar. Kış sürüşünün zorluklarını çözmek için:

  1. Her şeyden önce, kemerini tak. Araç güvenliği her zaman emniyet kemerleri ve araç koltuklarını kullanımının teşvik eder.
  2. Özellikle kavşaklar, gölgeli alanlar, köprüler ve üst geçitler gibi hızla buzlaşan alanlarda çok dikkatli olun.
  3. Kötü hava koşullarına hazırlıklı olmanız için TV’de veya radyoda hava durumu raporlarını düzenli olarak kontrol dinleyin yada kontrol edin. Kötü havalarda, okullar ve iş yerleri açılmayabilir. Yolda olmanız gerekmiyorsa evde kalmayı düşünün.
  4. Battaniyeler, ilk yardım çantası olmak üzere arabanızın bagajına bir acil durum kiti koyun. Acil durum araç kitiniz için tüm ürün listemize göz atın.
  5. Cep telefonunuzun şarjının dolu olduğundan ve aracınızın deposunun dolu olduğundan emin olun.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

meslek hastalıkları listesi

Meslek Hastalıkları Listesi

Bir ülkenin hızla gelişen bilim ve teknolojisi, o ülkenin sanayileşme sürecini de beraberinde getirir ve …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.