Ana Sayfa / İş Güvenliği / İş Güvenliği Kültürü Geliştirmenin Önemli Noktaları

İş Güvenliği Kültürü Geliştirmenin Önemli Noktaları

“Oraya git ve birilerinin doğru bir şey yapmasını sağla, sonra teşekkür et!”

Bir kurumun sağlık ve güvenliği kültürünün uzayda ve zamanda nerede durduğuna bakılmaksızın, isterse pozitif bir kültür olsun, kimse davranışsal güvenlik programlarının yerini alamaz.

İnsanların davranışlarını ve tutumlarını sadece bir konuşmanın gücüyle olumlu bir şekilde etkileme gücümün olduğu bir işe girecek kadar şanslıyım. Uzman değilim, ama kendi deneyimlerimi, olumlu ve etkili davranış temelli konuşmaya ilişkin bazı ipuçlarını paylaşacağımı.

Konforlu bölgeyi terk etme

Endüstri sektörü; imalat, ağır mühendislik olduğu için ipuçlarını bu çevreye dayandırdım. Bu konuşmalar hakkında şaşırtıcı olan şey; iş yerinde, evde, dükkânlarda, sokakta, tatilde vb. gibi birçok yerde uygulanabilmeleridir. Tek sınırlama, bizim güvenliğimiz dışında, güven eksikliği olan kişisel sınırlamalarımızdır.

İş güvenliği malzemeleri zengin çeşit ve uygun fiyat ile online satış mağazamızda?  ekipmandeposu.com/isg-malzemeleri bağlantısından tüm isg malzemelerine ulaşabilir, güvenle satın alabilirsiniz.

En İyi 10 işaretçim:

  1. Not defterini geride bırakın

Bu denetim resmidir. Gözlem yapma ya da hata bulma çalışması değildir. Bir bireyin yazdığı bir şeyi gördüğü dakika genellikle uydurur ve konuşma durur.

  1. Her zaman olumlu tarafı görün

Konuşma, güvensiz olarak başlarsa olayı gözlemleyerek ve müdahale ederek gerçekleştiği zamanlar olur. Bununla birlikte, bireyin yararı ve durumu iyileştirmek için bir fırsat sağlanmalıdır.

  1. Kendinizi tanıtın

Kulağa çok basit geliyor ama kendinizi insanlara tanıtmıyorsanız, niyetiniz ne olduğunu merak ederek başlangıçtan itibaren şüphe içinde olacaklardır.

Olabildiğince doğal ve açık olun, kendiniz olun. Bazı insanlar, ilk tanıştıkları insanlara doğal olarak güvenirler. Daha önce tanıdıklarına bu kadar güvenmez. Deneyimlerime dayanarak, konuşmalarımın bir fark yarattığına inanıyorum. Bu yüzden bu farkı oluşturmak için herhangi bir güvensizliğin üstesinden oluşmasını engellemeniz gerekiyor.

  1. İşlerine ilgi gösterin

Birinin işi ile ilgilenirseniz, size işinin hakkında birçok şey söyleyecektir. İşin uzmanlarından işin nasıl yapılacağını öğrenmek için harika bir yol. Yeni ve ilginç bir şeyler öğrenebilirsiniz.

  1. Yaptıkları belirli görevleri sorun

Bilgi almak, işe yeni başlamışsa neler bildiğini öğrenebilmek için aksini sorun! Büyük olasılıkla doğal konuşma akışını içinde size bir şeyler anlatacaktır.

  1. Bunu yaparken nasıl yaralanabilir sin?

Bu muhtemelen en önemli sorudur. Bu soruyu yanıtlanma şekli, konuşmanın yönünü belirleyecektir. Bazı insanlar, işin ne kadar güvenli / güvensiz olduğu konusundaki algılarından bahsetme fırsatlarını memnun olacaktır. Bazılarının risk algısı düşükse riskleri görmeyecektir. Yıllardır bu şekilde olmaktadır!

Konuşmanız ilerledikçe açık sorular kullanın ve cevapları açığa çıkarın, sadece bir kelime yanıtı alıyorsanız, yaklaşımınızı değiştirmeniz gerekir.

Cevapları kaşıkla atmaktan kaçınmalısınız, nihai amacınız kişinin işin tehlikelerini tanıması ve sözcükleri kendisinin söylemesidir. Bunu yaparak, her şeyden önce risklerin olduğunu kabul etmesi ve tekrar işini yapmaya gittiğinde mesajın anlaşılmasına yardımcı olur.

En etkili yöntem tehlikeden söz etmek olabilir. Uygunsa, başka bir gün için diğer tehlikelerden konuşun.

“İşin durumuna göre genellikle birden fazla yolla vardır”

  1. Yaralanmayacağınızı düşünüyorsanız, deneyimsiz bir insana zarar vereceğini nasıl öğretirsiniz?
Sağlık ve Güvenlik Kültürü
Bilgileri kabul edin, tartışın ona uygun davranışı olumlu davranış olarak güçlendirin.

Çoğunlukla yaralanabileceğine inanmayan insanlarla karşılaşıyorum. Onlara zaten yaptıkları iş hakkında söyleyebileceğim bilmedikleri hiçbir şey yok. Yıllardır bu şekilde yapıyorlar ve dikkatli olmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Adil olmak gerekirse herkesin bir noktaya kadar dikkatli olacağına inanıyorum.

İşleri geri çevirmeyi severim. Endüstri sektörü üretim, ağır mühendisliktir. Ben mühendis değilim. Bu yüzden tesislerdeki tehlikeli işlerin çoğu hakkında tüm aptalca soruların sorulmasından kolayca kurtulabilirim. Benim yapmaya çalıştığım kendimi ve başkalarını işi yaparken nasıl güvende tutacağımı öğretmemdir.

  1. Daha güvenli hale getirmek için geliştirilebilir mi?

Eğer konuşmanız, güvenlik nedeniyle bir işi durdurmak zorunda kalırsanız. İşlerinizi daha güvenli bir şekilde yapmak için bir araya geldiğiniz ortak noktanız budur. Bu noktada, kişinin bir şeyin değişmesi gerektiğini kabul etmesi ve birisinin zarar görmesi veya hastalanması mümkün olduğunu bilmesi çok önemlidir.

Kabul ettikten sonra, onlar için geri dönüş yoktur. Daha sonra her şeyi aynı şekilde yapmaya devam etmek kabul edilemez hale gelir ve bir çözüm bulunması gerekir. Bu insanlar güvenliğinden sorumlu güvenlik departmanı sorumludur.

  1. Daha çok geliştirebilmek için ne yapacaksınız?

Her iki şeyin de değişmesi gerektiğini kabul ettiniz. O zaman kolay bir çözüm varsa, onu kullanın. Daha fazla iyileştirme gerekiyorsa, bireyin kendisi hakkında bir şeyler yapmasına izin verin. Onlara gitme ve bir çözüm üretme özgürlüğüne izin verin. Sahip oldukları için sevinmelerini, başkalarıyla paylaşmalarına izin ver, onun hakkında konuşsunlar.

  1. Bunu yaparsan bunu yapacağım! Bir anlaşmaya gel

Bu konuda bir şeyler yapmayı kabul ederlerse, bununla ilgili bir şeyler yapmaya da karar vermelisiniz. Eğer bir yönetici iseniz, çözümü gerçekleştirmek için kaynak sağlamayı taahhüt edebilirsiniz. Eğer bir sağlık ve güvenlik uzmanı iseniz, onları tüm imkanlarla desteklemeyi ya da konuyu bir sonraki komite toplantısında ya da ne fayda sağlayacağınızı düşündüğünüzü bildirerek bilgilendirebilir siniz Ayrıca, ilk başta görevleri yerine getirenler de dahil olmak üzere, ilgili tüm taraflarca anlaşmanın onaylandığını kontrol etmeyi taahhüt etmelisiniz!

El sıkışmak! Günün sonunda anlaşma sağlandı demektir.

Yukarıdaki 10 noktadan yapılan iyileştirmelerden sonra, işlerin düzeldiğini ve insanların anlaştıklarını, düşündüklerini kontrol etmek için geri döndüğünüzde, sadece teşekkür et!

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

meslek hastalıkları listesi

Meslek Hastalıkları Listesi

Bir ülkenin hızla gelişen bilim ve teknolojisi, o ülkenin sanayileşme sürecini de beraberinde getirir ve …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.