Ana Sayfa / İş Güvenliği / Kilitleme Etiketleme Neden Önemlidir?

Kilitleme Etiketleme Neden Önemlidir?

Kilitleme ve etiketleme, işyerinde elektrik çarpmasına karşı güvenliğin ayrılmaz bir parçasıdır. OSHA(İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü) standardı 1910.147, işverenlerin tesislerine yönelik bir kilitleme / etiketleme sistemi oluşturmasını gerektirir. Kilitleme / etiketleme önlemleri bazen işçiler, amirler veya işverenler tarafından göz ardı edilir. Bazıları, bu işleminin gerekli olmadığını veya çok fazla zaman aldığını ancak uygun elektrik güvenliği prosedürlerini göz ardı ederek yıkıcı sonuçlara yol açabileceğini biliyor.

OSHA’ya göre, lokavt / tagout standartları, tahmini yılda 50.000 yaralanmayı ve 120 ölümü önlemektedir. Bununla birlikte, kilitleme / etiketleme ihlalleri her zaman en sık atıf yapılan 10 OSHA’nın ihlal edilmesi birçok kaza meydana gelir.

Kilit / Etiket Kazaları

Kilitleme / etiketleme kazaları genellikle üç durumda ortaya çıkar: Çalışanlar bakım yaparken, temizlerken veya makineye takılıp kalmış eşyaları çıkarmaya çalışırken. Tüm bu durumlarda, çalışanlar hareketli parçalara sahip makinelere yakın olduğu için kazaların gerçekleşmesi kolaydır.

Bakımı

Kilitleme / etiketleme prosedürleri, makinelerde bakım yapan çalışanları korumak için tasarlanmıştır.  OSHA araştırmaları bu prosedürlerin her zaman düzgün bir şekilde kullanılmadığını göstermektedir.

Örneğin, 2016 yılında bir makinist, Somerville, Mass’daki ticari bir çamaşırhanedeki ütü makinesinde hizmet veriyordu. Makinenin çalışırken makinenin zincirini yağlayan makinist, kilitlemenin nasıl kullanılacağı konusunda düzgün bir şekilde eğitilmemişti. Etiketleme prosedürleri uygulanmamıştı. Sonuç olarak tamircinin eli kırıldı.

Benzer bir olay, 2015 yılında bir işçinin ağaç ürünleri imalat şirketinde kaza sonucu ölmesiyle birlikte, istif makinesi olarak adlandırılan bir makinenin içinde bakım yapıldığında benzer bir olay meydana geldi. İki durumda makine de kapatılmamıştı.

Bir makinede bakım yapılması, açık bir şekilde birçok tehlikeye yol açmaktadır. Bir makine kapatılmış olsa bile kilitleme / etiketleme prosedürleri hala gereklidir. 2015 yılında, Lancaster, Ohio’daki bir cam ürünleri üreticisinde bir makinede bakım yaparken bir çalışanın parmağı kesildi. İşçinin kılıfı, camın eski bakı gövdesine takıldı ve gevşemedi. OSHA’nın olayla ilgili soruşturması, çalışanların enerji kaynaklarını nasıl izole edebilecekleri konusunda düzgün bir şekilde eğitilmediğini ortaya çıkardı; bu da makinenin yanlışlıkla onarım sırasında çalışmaya başlamasıyla sonuçlandı.

Bazen işçiler, kilitleme / etiketleme prosedürlerini takip ederken bile kazalar meydana gelir. OSHA, bir elektrikçinin bir gemide onarım işi yaptığı sırada meydana gelen ölümcül bir kazayı detaylandıran bir video yaptı. İşçi, işe başlamadan önce gerekli tüm önlemleri aldığına inanıyordu ancak çalıştığı elektrik panelinin enerjiyi kaynaklardan izole edip kilitlendikten sonra enerjisiz kaldığından emin olmak için iki kez kontrol etmedi. Geminin, kilitli izolasyonlu ayırıcıyı başka bir kesiciyle kesişen elektrik sistemde değişiklikler yaptı. Böylece alana hala enerji verildi ve elektrikçi yüksek voltaj elektrikle çarpıldı. Bu örnek, bir tesiste sistem değişiklikleri olduğunda tüm kilitleme / etiketleme prosedürlerinin izlenmesinin ve belgelerin güncellenmesinin önemini anlatmaktadır.

Günce standarlara uygun sertifikalı iş güvenliği malzemelerine baktınız mı?  ekipmandeposu.com/is-guvenligi-malzemeleri bağlantısından ürünlerimize ulaşabilirsiniz.

Temizlik

Bir makinenin veya çevresinin temizlenmesi, genellikle diğer bakımlar gibi bir makinenin içine girmeyi gerektirmeyebilir ancak yine de uygun kilitleme / etiketleme prosedürleri gerektirir. Önlenebilecek birçok kaza, temizlik makineleri için yetersiz güvenlik önlemlerinden kaynaklanmıştır.

Örneğin, 2015 yılında, 21 yaşındaki geçici bir işçi ilk günlerinde Florida’da bir şişeleme fabrikasında çalışırken bir paketleme makinesinin vincinin altındaki camı temizlerken kaza sonucu öldü. Makine kilitlenmedi. Temizlik işini yapan çalışanı ezdi.

Son zamanlarda deniz ürünleri işleme şirketi ve humus yapan bir şirkette gıda işleme endüstrisinde de benzer olaylar meydana gelmiştir. Her iki durumda da, işçiler öldü.

Kaldırma Maddeleri

Buna ek olarak, çalışanların bir makinede sıkışmış olan herhangi bir şeyi kaldırması gerektiğinde kilitleme / etiketleme uygulamaları kullanılmalıdır. İnsanlar bir şeyleri hızlıca kaldırabileceklerini hissedebilir ve enerji kaynaklarının güvenli olduğundan emin olmak için zaman ayırmaya gerek duymaz ancak yeni kazalar kilitleme / etiketleme neden bu kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Kilitleme / etiketleme uygun şekilde kullanılmışsa, 2015 New Jersey geri dönüşüm transfer istasyonundaki bir kazayı önlenebilirdi. Bu olayda, bir çalışan tesisin konveyör bant sisteminden dökülen reçeli temizledi. Makine için enerji kaynağı kilitlenmesi sonucu işçinin parmaklarının kopmasıyla sonuçlandı.

Kilitleme / Etiketleme Dersleri

kimyasal-varil-etiketleri
OSHA’ya göre, kilitleme / etiketleme prosedürleri yılda 50.000 yaralanmayı önlemektedir.

Kaza incelemeleri; çalışanların makineler kapalı olsa bile elektrikle çalışan makineler etrafında çalıştığı her an ciddi yaralanmaların olabileceğini ortaya koymaktadır. Kazalar herhangi bir endüstriye özgü değildir. Gıda işleme endüstrisinde, geri dönüşüm endüstrisinde, üretim tesislerinde ve diğer birçok sektörde gerçekleşmektedir.

OSHA, kilitleme / etiketleme prosedürlerinin net bir şekilde yerine getirildiğini ve çalışanların bu prosedürlere nasıl uyacakları konusunda eğitilmesinin, makinelerin etrafında çalışırken işçilerin güvenliğini sağlamak için çok önemli olduğunu bulmuştur. İşverenler ayrıca, her bir makine parçası için özel prosedür olduğundan emin olmalı ve bu prosedürleri her bir makine veya her elektrik sisteminde değişiklik yapıldığında güncellemelidir.

Kilitleme / Etiketleme: Ne Yapabilirsiniz?

İşverenler ve güvenlik yöneticileri, kilitleme / etiketleme prosedürleri oluşturarak bu tür kazaları önleyebilir. İyi bir kilitleme / etiketleme planı aşağıdakileri kapsayacaktır:

  • Ekipmanları kapatma
  • Enerji kaynaklarını ayırma (uygun güç kaynaklarını kapatarak)
  • Kilitleme / etiketleme cihazlarını uygulama
  • Artık enerjinin bırakılması; hidrolik sistemlerde, yaylarda, kapasitörlerde vb.
  • Ekipmanın gerçekten enerjisiz olduğunu kontrol etme için yeniden başlatmayı deneyin!

İşverenler ayrıca çalışanlar için uygun kilitleme / etiketleme ekipmanı sağladıklarından emin olmalıdırlar. Bir makinede her çalışanın kendi kilidi olması gereklidir. Böylece herkes bakım sırasında ve sonrasında kolayca güvende olabilir.

İşyerindeki makinelerin etrafındaki güvenlik işaretleri ve etiketler gibi görsel hatırlatmalar eklemek, çalışanlara bu alanlardaki kilitleme / etiketleme prosedürlerinin önemini hatırlatmaya da yardımcı olabilir. Enerji izolasyonu cihazlarını tanımlayan ilave etiketler, çalışanların kilitleme / etiketleme prosedürlerini daha kolay gerçekleştirmelerine yardımcı olacaktır.

Çalışanlar, kilitleme / etiketleme prosedürleri ile kendilerini rahat hissettiklerinden ve bakım gerektiğinde, tüm enerji kaynaklarının yalıtıldığından, çalışma alanının gerçekten enerjisiz kaldığından, kilitlerin veya etiketlerin uygun şekilde kullanıldığından emin olmak için kontrol etmelidir. Bunu yapmak biraz zaman alabilir, ancak kazaların önlenmesi için çok önemlidir.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

meslek hastalıkları listesi

Meslek Hastalıkları Listesi

Bir ülkenin hızla gelişen bilim ve teknolojisi, o ülkenin sanayileşme sürecini de beraberinde getirir ve …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.