Ana Sayfa / Soru Cevap / Uygun Aydınlatma Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Uygun Aydınlatma Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Uygun aydınlatma nedir nasıl olmalıdır dan önce aydınlatma nedir sorusuna cevap vermemiz daha uygun olacaktır. Aydınlatma, bir ışık kaynağından çıkan ışık demetinin nesneye çarpması ve göze ulaşması ile oluşur. Yani ışık kaynağının direk göze gelmesi gerekmez, hatta direk ışık kaynağından göze gelen ışık gözü yoracaktır. Bu da istenen bir durum değildir. İş güvenliği açısından da olumsuz bir durumdur.

İş güvenliği standartlarına uygun 3M gözlük modellerine  ekipmandeposu.com/3m-gozluk bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Özetleyecek olursak yeterince güçlü bir ışık kaynağının yalnızca aydınlatılması istenen yere yönlendirilmesi ile uygun aydınlatma sağlanmış olur. Maddeler halinde yazacak olursak;

  • İşe ve ortama göre uygun aydınlatma yapılmalıdır.
  • Yapılan ışıklandırma gözü yormamalı, uzun sürelerde dahi gözü yormamalıdır.
  • Işık doğrudan göze gelmemeli, aydınlatılacak yüzeye doğru yönlendirilmelidir.
  • Doğal gün ışığına yakın ışık renkleri tercih edilmelidir.
  • İyi bir aydınlatma uygulamasında ışık sadece aydınlatılması gereken yeri aydınlatmalıdır.
  • Kütüphane, ofis gibi okuma yazmanın sıklıkla yapıldığı yerlerde floresans ışık tercih edilmelidir. Floresans beyaz ışık kaynağı olduğu için gözü daha az yorar.
  • Çalışan sağlığına etkisi olmasa da az enerji tüketen ışık kaynakları tercih edilmelidir. Az enerji tüketen led gibi ışık kaynakları ülke ve iş yeri ekonomisine zarar vermediği gibi gereksiz ısı üretmeyerek ortamın sıcaklığının sabit kalmasına katkı sağlar.

uygun aydınlatma nedir?

İş Yerlerinde Uygun Aydınlatma Nasıl Olur

İş yerlerinde uygun aydınlatma iş sağlığı ve güvenliği kanununca zorunludur. İş yerlerinde yapılan işe göre yasa tarafından belirlenmiş belli aralıklarda aydınlatma yapılmış olmalıdır. Bu aydınlatma aralığının gözle belirlenmesi mümkün olmadığından aydınlatma ölçümü yapan cihazlar kullanılmaktadır. Örnek verecek olursak iş yeri ofislerinde 500 lux aydınlatma bulunmalıdır. Bu tip ölçümleri yapan ve belgeleyen firmaları internet üzerinde araştırarak bulabilirsiniz.

 

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Kağıt tozu zararlı mıdır? Kağıt tozu zararları nelerdir?

Soru: Kağıt tozu zararlı mıdır ? Kağıt tozu zararları nelerdir ?   Ürün Önersi: Ventilli Toz Maskesi …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.