Ana Sayfa / İş Güvenliği / Zemin Bandı ile İşaretleme Hakkında

Zemin Bandı ile İşaretleme Hakkında

Zemin Bandı Kılavuzu

Bu sitedeki yazıları uzun süredir okuyorsanız  zemin bandının günümüzde piyasadaki en etkili ancak az kullanılan ürünlerden biri olduğunu fark etmişsinizdir. Bunu bir dizi yazının bir parçası olarak söylüyorum. Hatta tüm blok yazılarımda güvenlik, iletişim, verimlilik ve diğer birçok bilgiye sahip olmak için nasıl kullanabileceğini anlattım.

Bu konudaki nihai kılavuzu bir araya getirme zamanın geldiğine karar verdim. Bu yazımda, yer işaretleme bandının faydaları hakkında istediğiniz tüm bilgileri doğru bir şekilde nasıl kullanılacağınızı ve tesisinizin bundan nasıl yararlanabileceği konusunda bazı ipuçları ve püf noktaların yanında çok daha fazlası bulunmaktadır.

Zemin İşaretleme Bandı Neden Kullanılmalıdır?

İnsanlar bana yer işaretleme bandından bahsettiğinde, genellikle bu ürünün ne kadar harika bir ürün olduğunu demek istediğim. Bir bölgeye dikkat çekmek veya duvara bir şeyleri bantlamak için kullanılabilmesi yanında ama onunla başka bir şey yapılabilir mi?

Evet!

Her tesisin, bu bant için yüzlerce farklı kullanım alanı vardır. Her biri hakkında sadece birkaç paragraf yazacak olsaydım, bu sayfa neredeyse bitmek bilmezdi. Bunu göz önünde bulundurarak, tesislerin bu tür bantları kullandıkları önemli yerlerden birkaçını ve onlara sağlayacağı avantajları listeleyeceğim.

Güvenlik Sınırı Oluşturma

İşletmedeki makinası

Dünyanın her yerinde, herhangi bir zamanda çalışan çok sayıda farklı makine vardır. İşaretleme Bandı sağladığı güvenlikle makinelerin kullanıldığı, tesisleri çok daha verimli hale getirmeye yardımcı oluyor. Hatta çok uzun zaman önce bile hayal bile edilemeyen yeni ürünler oluşturmasına olanak sağlıyor. Bununla birlikte, yararlı olmalarının yanında, oldukça tehlikelide olabilirler.

Bu makineler, bir kişiye temas ederse ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilecek birçok hareketli parçaya sahiptir. Makinelerin hareket halinde olabileceği alanları görsel olarak belirlemek için zemin işaretleme bandının kullanılması, insanları olası tehlikelerden haberdar ederek kazaların önlenmesine yardımcı olur.

Tesis Zemininde İyileştirme

Bu, tesiste herhangi bir makinenin etrafında birkaç dakika içinde kuralabilecek basit bir tehlike önleme şeklidir. Bu kılavuzdaki diğer ürünler hakkında daha fazla bilgi edindikçe, bu tür tehlikelere karşı işletmede çalışanları uyarmış olursunuz.

Yer Belirleme Noktaları

Band içinde yük taşıma aracı
Araç park alanının işaretlenmesi

Zemin İşaretleme Bandının kullanıldığı tesisler işlerin yapılmasına yardımcı olmak için bölgeyi dolaşan farklı araçlara sahiptir. Bir hi-low, fork lift veya başka bir araç türü olsun, kullanılmadıkları sürelerde uygun yerlere park etmeleri önemlidir.

Bu çok zor olmamakla birlikte, araçların nereye park edilmesi gerektiğini gösteren görsel işaretlerin olmaması bile, genellikle birçok soruna neden olur. Bu araçların park etmesi gereken yere zemin işaretleme bandı yerleştirerek, sürücünün bu araçları park etmesi gerektiği konusunda hiçbir sorunla karşılaşılmayacaktır.

Otoparka kolay ulaşılması ve parkın kolay yapılabilmesi, tesis çalışanlarının değerli zamanlarını harcamak zorunda kalmaz. Araca ihtiyaç duyan bir sonraki çalışan için de daha kolay olacaktır. Tesis içindeki bu tip parklar için küçük alanların ayrılması, önemli miktarda zaman ve enerji tasarrufu sağlayacaktır.

İletişim, Hızlı ve Açık

Yer işaretlemede bant renkleri birçok kişi için kendilerini sözel iletişim aracı olarak düşünür. Aslında neredeyse tüm insanlar ağızları ve kulakları kadar kendi görüşlerini kullanarak iletişim kurar. Bir tesis, farklı renk bantları kullanarak, tesisin genelinde etkili bir tehlike önleme satratejisi oluşturulur. Zemin işaretleme bandı, farklı renk ve stillerden oluşan geniş bir yelpazeden oluşur. Böylece her birine farklı bir anlam taşımaktadır.

Tesislerdeki Kullanım Şekilleri Şunlardır:

Kırmızı Bant: TEHLİKE! Tesisin herhangi bir bölgesinde kırmızı bant görüyorsanız, bunun anlamı tehlike var demektir. Genel önlem almanız gerekir.

Sarı Bant: Dikkat, Günün farklı saatlerinde gelen ve giden hareketli bir araç veya başka bir tehlike gibi bir tehlike mevcut olabilir.

Turuncu: Kimyasal Tehlikeler. Tehlikeli kimyasalların kullanıldığı her yerde turuncu zemin işaretleme bandıyla işaretlenebilir. Bu bandı, kimyasalların kullanıldığı odaların kapısına yerleştirmek, insanları tehlikeye karşı uyarır.

Mavi: Buhar Havalandırma Alanı. Sıcak suyun havalandırılabileceği her yerde mavi bant ile işaretlenebilir. Buhardan kaynaklanan tehlikelerin bulunduğu alanları belirlemek ve bu bandı yere uygulamak insanları, önemli tehlikelere karşı uyaracaktır.

Tabii ki var?

Kullanabileceğiniz birçok başka renk ve birçok tehdit var. Tesisinizde kullanacağınız bir dizi standartı belirledikten sonra, tesiste çalışan herkese, farklı renkteki bantların ve bunların anlatmak istediği tehlikelerin farkında olmaları için yeterli eğitimi sağladığınızdan emin olmalısınız.

Kapı Açılır Alanların Belirlenmesi

Bantlanmış kapı yüzük alanı
Kapı yüzük alanının işaretlenmesi

Zemin İşaretleme Bandı Kapı Dönüşü: Kapı açıldığında bir kapının alacağı yola dikkat çekmek için kullanılır. Zemin işaretleme bandı güvenliği artırmanın başka bir yoludur. Bir tesiste çalışırken, insanlar genellikle ağır nesneler ve tehlikeli malzemeler taşır. Her hangi bir kapıya doğru yürürken kapı birdenbire diğer taraftan açılırsa malzemeyi taşıyan işçi dengesini kaybetmesine ve taşıdığı ürünleri bırakmasına sebep olabilir.

Bu, hem ürünleri taşıyan kişiyi hem de kapıyı açan kişinin yaralanmasına yol açabilir. Bunu önlemek için markalama şeridini kullanarak, yürürken işçilerin güvende kalması için insanların dikkat etmesi gereken yerleri kolayca gösterebilirsiniz.

Karşılıklı Bant Yerleştirme

Bantlanmış Çöp kovası
Çöp kutusunun yerinin işaretlenmesi

Yer İşaretleme Bandı Çöp Kovaları, Çöp kutuları: Herkesin bulunduğu bölgeyi temiz tutmaları için tesiste yol boyunca sıklıkla yerleştirilir. Bidonlar ayrıca dış mekanlarda buz çözmek, tuz gibi diğer malzemeleri tutmak için de kullanılabilir. Kutular içinde ne varsa en iyi çalışma ortamı için uygun alana yerleştirilmeleri önemlidir.

Teneke kutuların nereye gitmesi gerektiğini kolayca görebilmenin en iyi yolu, zemin bandı kullanmaktır. Köşeler için özel olarak üretilen zemin bandını satın alabilirsiniz. Bu köşe parçalarından dördünü kullanarak, kovaların yerleştirilmesi gereken yeri kolayca görürsünüz.

Çöp kutularının veya diğer kutuların bulunduğu yeri bulmayı kolaylaştırmanın yanı sıra, kazaların önlenmesine de yardımcı olur. Kapalı bir alandan bir aracı sürerken, özellikle yükleme ve boşaltma yaparken bir nesnenin ne kadar yakın olduğunu karar vermek bazen zordur. Bu zemin bandı işaretlerini bakarak, bölmeye ne kadar yaklaştığınızı anlayabilirsiniz. Böylece aracı durdurursunuz.

Depo Seçimi ve İşaretleri

Bandlanmış Yüksek raflarKoridor depoları için Zemin İşaretleme Bandı, çok çeşitli ürünlere sahip rafların bulunduğu koridorlarda kullanılır. Birçok tesiste bile stok tutmak için depo ya da depolama alanı vardır. Deponun içine ürün getirmek veya dışına ürün çıkarmak için kullanılan yüksek araçlar, bir koridordan geçerken raflara ne kadar yakınlaştıklarını kolayca görebilmelidir. Zemine birkaç kat daha fazla yer işareti koymak, raflardan uzak durmayı sağlayan bir yoldur. Her iki taraftaki koridorları işaretleyerek sürücünün işini kolaylaştıracak ve aynı zamanda tüm alanı daha güvenli hale getirecektir.

Bir adım ileri giderek insanların farklı ürünleri daha hızlı bulabilmeleri için farklı koridorlara farklı renk kodu ekleyebiliriz. Örneğin, kırmızı işaret bandı kullanarak, tesisin bir alanında kullanılan ve diğeri için mavi olan ürün için bu markalama bandının depo organizasyonunu iyileştirmek için kullanabileceği birçok yol vardır.

Zemin İşaretleme Bantlarının Özellikleri

Herhangi bir tesiste zemin işaretleme bandı için çok farklı kullanım  alamlarının olduğu bilinmektedir. Bantın işyerlerinde doğru şekilde kullanılması yıllarca işyerinde çalışanlara güvenlik sağlamanın yanında daha verimli bir işyeri olacaktır.

Aşağıdaki bölümlerde, bu tür bantların farklı alanlarda kullanılması için kullanılan farklı yöntemler bulunmaktadır.

Zemin İşaretleme Rehberi

Düzenleme Bantlarının Düzgün Bir Hat üzerinde Uygulanması

Bandlama yaparken
Zemin Bandı yapılırken

Zemin İşaretleme Bandı Kurulumu: Eğer zemin bandını uzun, düz bir çizgiye uygulamanız gerekiyorsa, düzgün bir şekilde yapıldığından emin olmalısınız. Bu tür zemin bantları, bandı geniş bir alana kolayca yaymak için kullanılabilen büyük rulolar halinde gelir. Bantın arka tarafı, hazır olmadan önce yapışmasını önlemek için üzerinde koruyucu bir film olacaktır.

Bantın nereye yapıştırılacağını belirledikten sonra tabandan toz veya birikiler tabandan tamamen temizledikten sonra, aşağıdaki basit adımları takip etmelisiniz.:

Bir Kılavuz Çizgisi Oluşturun – Bir tebeşir veya bir lazer çizgisi kullanarak, takip edebileceğiniz mükemmel bir düz çizgi oluşturun.

Bandı Dışarı Yaymak – Bu noktada zemine yapıştırmadan bandı bant boyunca ayırın. İhtiyacınız olan uzunluğu elde ettikten sonra, bir ustura veya makasla kullanarak makaradan kesin.

Bandı Yapıştırmadan Başlayın – Zemin işaretleme bandının arkasındaki koruyucu filmi çıkarmaya başlayın ve bandın kenarını, bandın tam ortasındaki kılavuz çizgiyle yere koyun.

Bandı Yavaşça Uygulama – Bandı yerleştirdiğinizde, yapıştığından emin olmak için sıkıca bastırın. Her seferinde 2-4 cm ileri doğru hareket edin. Her hareketten sonra gittiğinizde bandı uygulayın. Koruyucu filmi ihtiyacınızdan daha fazla çıkardığınızdan emin olun, aksi halde bant hazır olmadan önce yerlere yapışabilir.

Basınç Uygulama – Zemin işaretleme bandını yapırştırdıktan sonra, ek basınç uygulamak için bant boyunca yürüyebilirsiniz. Ayrıca, bantı ağır bir nesneyi üzerinde yuvarlayabilir ya da başka bir araçla dikkatli bir şekilde ezebilirsiniz.

Tam Yapışmasını Bekleyin – İlk basıncı uyguladıktan sonra bant yerine sabitlenmelidir. Ancak tam kullanıma hazır değildir. Bantın üzerinde gezmeden önce ya da bölgede insanların yürümesi için yaklaşık 24 saat beklemek gerekir.

Bant Uygulayıcı Kullanarak, Zemin İşaretleme Bantlarının Yapılması

Makinayla bandlama yaparken
Zemin bandı yapılrıken

Tesisinizde çok fazla yer işaretleme bandı kullanıyorsa ya da sık sık uzun mesafelerde uygulamak zorundaysa, işi daha kolay hale getirecek bir bant uygulama aracı satın alabilirsiniz.

Bir zemin bandı aplikatörü, büyük bir bant rulosunu cihaza yerleştirmenize ve ardından bandı zemine uygulayacağı yere yuvarlamanıza izin verir. Bu cihazın ön tarafı küçük bir buharlı merdaneye benziyor ve bandı konulduğunda işleme hazır olacaktır.

Bu aygıtın arka kısmında iki yönlendirme ve destek tekerleği bulunur; bu da bandı mükemmel düz bir çizgide uyguladığınızdan emin olmanıza yardımcı olur. Bu tip bir aleti kullanarak çok kısa bir sürede çok sayıda bant yağıştırabilirsiniz. Bu araç ayrıca, banttaki kabarcıklı ya da tesadüfi eğriler gibi bant kurulumuyla ilgili sık karşılaşılan sorunların çoğunu önlemenize de yardımcı olur.

Zeminde, Zemin İşareti Bantlarının Uygulanışı

Zemin bandı yapılırken

Zemin İşaretleme Bandı Köşesi Bu tür bantları düz bir çizgiye yüklediğinizde, genellikle çok fazla sorunla karşılaşmazsınız. Ancak bir köşeyi döndürme zamanı geldiğinde, daha da zorlaşabilir. Aşağıdaki küçük püf noktaları öğrenmek deneyimli bir profesyonel gibi bant köşeleri oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Bantlara bant uygulamak söz konusu olduğunda seçim yapmak için iki ana seçenek vardır. Her biri harika görünen ve uzun süre dayabilen köşeler ortaya çıkar.

Köşe # 1

Köşeleri dolaşırken tek bir bant parçası kullanmak isterseniz: Bu kesinlikle mümkündür. Bunu yapmak için, köşenin nerede olduğunu belirlemelisiniz ve bant boyunca ¾ veya daha fazlasını dikkatli bir şekilde kesiniz. Bu küçük yarık, bandı yere basmadan hemen önce kendi üzerinde bükmenize izin verecektir.

Bu konseptte basit olmakla birlikte, doğru bir şekilde yapılması oldukça zordur. Bu yüzden gerçek kurulumdan önce birkaç parça ekstra bant üzerinde çalışın. Zemin işaretleme bandı çok uygun olduğundan pratik yapmak kolaydır. Yaklaşık bir ayak uzunluğundaki bir kaç şeridi kesmek ve köşe yapmak için kullanın.

Köşe # 2

Önceden üretilmiş zemin bandı köşelerini satın almaktır. Fabrikadan temin edilen mükemmel bir köşe ile fabrikadan temin edilen zemin bandını satın alabilirsiniz. Tercihinize bağlı olarak yuvarlak eğri veya tamamen kare şeklinde bir köşeye sahip olabilirsiniz. Bu seçenek normal bant kullanmaktan biraz daha pahalı olsa da, size çok fazla zaman ve çaba kazandırabilir ve her seferinde yapılan bantlamanın doğru şekli alacağında emin olabilirsiniz.

Ancak, köşeleri tutmayı seçerseniz, herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için kurulum tamamlandıktan sonraki günlerde arada sırada onları incelemek için zaman ayırmanız gerekir. Birçok durumda, yeni takılan yer işaretleme bandı ile ilgili sorunlar varsa, köşelerde başlayacaktır.

Zemini İyileştirmek

Umarım zemin bandını kullanarak tesisinizin çalışma şeklini iyileştirmenin ne kadar kolay olduğunu anlatabildiniz. Bu uygulama tesisinizin verimli ve güvenli çalışmasına  yardımcı olacaktır.

Tesisinizi bir sonraki seviyeye taşımak için düşük maliyetli bir yol arıyorsanız, birinci kat endüstriyel zemin işaretleme bandınızı sipariş etmeyi düşünün. Bunu çok geçmeden, tesisinizdeki alanlarda kullanmak için yeni yollar bulacaksınız.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

meslek hastalıkları listesi

Meslek Hastalıkları Listesi

Bir ülkenin hızla gelişen bilim ve teknolojisi, o ülkenin sanayileşme sürecini de beraberinde getirir ve …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.