Ana Sayfa / Genel / Asbest Nedir? Nasıl Korunulur?

Asbest Nedir? Nasıl Korunulur?

‘Asbest’ kelimesi, antik Yunanca kabul edilemez ya da ayrılmaz anlamına gelir. Günümüzden 4000 yıl öncede kullanılmaktaydı. Adını, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan ve doğal olarak oluşan lifli silikat minerallerinde gelir. Yanmaya dayanıklı, yalıtım malzemelerinin yanı sıra otomotiv parçalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Dayanıklılık, yanmazlık ve yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklılık gibi üstün özellikleri sayesinde, ucuz ve kolay erişilebilir.

Altı, ana alt sınıflandırma vardır; Karşılaşılan ortak üç:

  • Chrysotile – beyaz asbest
  • Amosite(Grunerite) – kahverengi asbest
  • Krocidolit – mavi asbest

Aynı zamanda Amphiboles (Amosite & Crocidolite) ve Serpentine (Chrysotile) olmak üzere iki mineral gruba ayrılır.

Amphibollerin özellikleri:

  • Elyaf düz / ihtiyaca bağlı, sert ve uzunluğu boyunca bölünmüş
  • Lifler hidrofobiktir – kolayca su emmez

Serpentine özellikleri:

  • Elyaflar kıvırcık, uzun ve esnek
  • Lifler hidrofiliktir – kolayca su emer

Tüm şaşırtıcı özelliklerine rağmen asbest bir ‘katil toz’ olarak kalmıştır. Elyaflar mikroskobik boyuttadır. Solunum yoluyla vücuda girer. Solunum yollarından kolayca geçerek solunum sisteminin yumuşak iç dokusuna yerleşir ve vücut tarafından kolayca dışarı atılmaz ya da parçalanamazlar. Asbestlere uzun süre kalmış olanlarda bulunan en yaygın hastalıklar şunlardır:

  • Mezotelyoma – her zaman ölümcül.
  • Akciğer kanseri – neredeyse her zaman ölümcül
  • Asbesttoz – her zaman ölümcül değil, ama çok kilo kaybına neden olur.
  • Diffüz Plevral Kalınlaşma (Plevral plaklar) – ölümcül değildir.

Sonuç olarak, asbest şu anda İngiltere’de yasaklanmış bir maddedir. Kansere neden olduğu bilinen bir maddedir. Tip 1 kanserojen olarak sınıflandırılmıştır. Amony (Grunerite) ve Crocidolite’nin ortak türleri 1985’te Chrysotile’nin 1999’da maddelerinin yasaklanmasıyla yasaklandı.

Kanun Asbest hakkında ne diyor?

Asbest hakkında
Asbest’in ortamda bulunduğunu anlatan işaret

Asbest kategori, 1 insan karsinojeni, Asbest Düzenlemelerinin Kontrolü (CAR) 2012’ye tabidir.

Asbest için kontrol sınırı, havadaki kübik santimetre (0.1 f / cm3) başına 0.1 asbest lifidir. Bütün asbest lifine güvenli maruz kalma yoktur. Asbest içeren çalışma aktiviteleri mümkün olduğunca kontrol limitinin çok altına düşürülmelidir.

Asbesti yönetme

Asbestin varlığından kaynaklanan riskleri değerlendirmek ve yönetmek için bakım ve onarım sorumlulukları olan binaların sahipleri ve işyerlerine açık bir görev verilir.

Asbest araştırmaları – Anketin amacı asbestin bir görevli sahiplerine teslim edilmesine yardımcı olmaktır. İki tür anket var

  • Yönetim araştırması
  • Yenileme veya yıkım araştırması

“Ana görevli, ACM’nin nerede bulunduğunu gösteren bir yazılı planın ve binanın kumaşı üzerinde çalışabilecek müteahhitler ve diğer işçiler de dahil olmak üzere asbest’ten etkilenmesini önlemek için nasıl yönlendirileceğinin gösterilmesini sağlamak için gereklidir. Asbest Yönetmeliği Kontrolü(AKM)’yi rahatsız edebilecek bu planın daha sonra etkilenen kişilere iletişime geçilmesi gerekir: Görevlendirenin, planın gözden geçirilmesini sağlamalı ve koşullar değiştikçe güncellenmeli, etkilenebilecek herkese danışmalı.”

Asbestli çalışma bildirimi

Lisanslı çalışma için: Uygun icra makamı, işlerin yapılmasından en az 14 gün önce yazılı olarak bildirilir.

Bilgi, talimat ve eğitim

Çalışanlara yeterli bilgi, talimat ve eğitim verilelidir. “Bu, düzenli aralıklarla verilecek, yapılan işin türünde veya işverenin kullandığı çalışma yöntemlerinde önemli değişikliklerin dikkate alınması için uyarlanmış ve riskin belirlediği maruziyetin niteliğine ve derecesine uygun bir şekilde sağlanmalıdır.”

Koruyucu giysilerin temini ve temizliği

“Asbest’e maruz kalan veya maruz kalması muhtemel olan çalışanlara yeterli ve uygun koruyucu giysi verilmelidir. İşverenler, bu tür koruyucu giysilerin asbest atığı olarak kabul etmeli ya da uygun aralıklarla yeterince temizlendiğinden emin olmalıdır.”

Olaylar ve acil durumlar

“İşverenlerin, tesadüfi, plansız, kontrolsüz bir asbest lifinin serbest bırakılması durumunda ne yapmaları gerektiği ile ilgili prosedürler hazırlamasını gerekir. Ayrıca, lisanslanabilir çalışma için prosedürler planlanmalı, uygulanmalı, test edilmeli ve uyarı sistemleri kullanmalıdır. Bu bilgilerin acil servislere verilmesi gerekir.

Bina ve tesislerin temizliği

“İşverenler, asbest işleri için kullanılan çalışma alanlarının, tesislerin ve ekipmanların temiz tutulmasını sağlamalıdır” ve asbest atığı içermemelidir.

Asbest doğadaki hali
Asbest’in doğadaki hali

Hava izleme

İşverenlerin, çalışanlarının asbestlere düzenli aralıklarla maruz kalmaları ve bu tozlanmadan etkilenen olduğunda ortaya çıkarmaları gerekir. Çünkü hava izleme kayıtları veya uygun bir özeti 5 yıl süreyle saklanmalıdır. Çalışanların tıbbi gözetim altında olduğu durumlarda, işverenler kayıtlarını veya özetlerini sağlık kayıtlarını 40 yıl boyunca desteklemesini gerekmektedir. Sonuçların bir özeti yeterli bilgi içermelidir. Havadaki lif seviyeleri hakkında, farklı çalışma türleri için bireysel ortalama maruziyetin mümkün olduğunca doğru bir şekilde tahmin edilmesine olanak sağlanmalıdır.

Sağlık kayıtları ve tıbbi gözetim

Asbest’e maruz kalan çalışanlar, atanmış bir doktor tarafından yeterli tıbbi gözetim altında olacaktır. “Maruziyetin sağlık kaydının gerekli olduğu durumlarda, bu kayıtlar 40 yıl süreyle saklanmalıdır.” “Tıbbi gözetim, böyle bir maruziyetin başlangıcından 2 yıl öncesine kadar bir tıbbi muayeneyi ve en az 2 yılda bir ya da söz konusu maruziyet devam ederken ilgili doktorun ihtiyaç duyduğu süre kadar periyodik tıbbi muayeneleri içermelidir.”

Yıkama ve değişim tesisleri

“Yıkama ve değişim tesislerinin türü ve kapsamı, risk değerlendirmesinin belirttiği tür ve miktarına göre belirlenmelidir.”

“Uygun tesisler de dahil olmak üzere sağlanmalıdır.

  • Tuvalet imkânları
  • Lisanssız çalışma için yıkama ve değişim tesisleri
  • Lisanslı çalışma için tam hijyen tesisleri
  • Bir alan yemek ve içmek için.”

Asbest atıklarının bertaraf edilmesi

Asbest atığı BM onaylı ambalajda çift torbaya konulmalı, uygun şekilde etiketlenmeli ve lisanslı bir atık sahasına taşınmalıdır.

Asbest maruziyetinin çalışanlarına olumsuz etkileri nedeniyle işverenlerin yönetmeliklerde belirtilen gerekliliklere uymaları çok önemlidir. Uygunsuzluk para cezası, hapis cezası veya her ikisi ile sonuçlanabilir.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Corana Virisünden Nasıl Korunursunuz?

Corona virüsünün ne olduğu hakkında henüz kesin olarak bir bilgi bulunmamaktadır. Elde edilen verilere göre …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.