Ana Sayfa / Genel / kaynak Koruyucu Ekipmanları

kaynak Koruyucu Ekipmanları

İster deneyimli bir kaynakçı olun. İster hayatınızda ilk defa kaynak ekipmanı kullanan acemi bir olun. Doğru, güvenlik ekipmanını kullanmak çok önemlidir. Kaynak arkının parlaklığından, kıvılcımlardan kaynaklanan yüksek yanma riskine kadar gözünüzde oluşabilecek bir hasardan, kaynak yaparken olabilecek bir yaralanma ve kaza söz konusudur. Sizi korumak için gerekli olan 5 önemli ekipman vardır.

  1. Ateşe dayanıklı giysiler

Kıvılcım uçarken, yanıklar kaynakçılar için en yaygın yaralanmadır. Cildinizi ateşe dayanıklı giysilerle örtmek, kaynak yaparken yanmaya karşı en iyi korumayı sağlar. Küçük kıvılcım yanmalarından büyük yanıklara kadar koruma sağlar.

Sentetik yanıcı kumaşlar asla giymeyin, daha yanıcı olduklarından ve deri üzerine eriyebildiğinden kaynak yaparken kesinlikle giyilmemelidir. Bunun yerine kalın ve doğal malzemeler (yün veya özel olarak işlenmiş pamuk gibi), kullanın ve riski en aza indirmek için bol giysi giymeyin. Eldivenlere ve uzun kollu giysiler kullanın.

  1. Kask ve gözlük

Gözlük, gözlerin güvenliği için çok önemlidir. Kaynak çubukları inanılmaz derecede sıcak olur. Yoğun mor ötesi (UV) radyasyon üretir ve bu da retinal yanma ve katarakt gibi gözlere zarar verebilir. Bu arada, uçan parçacıklar ve kıvılcımlar ek bir risk oluşturur. Bu yüzden kaynak yaparken doğru başlık kombinasyonunu kullanmak önemlidir.

Oksi-yakıt renkli gözlükler bu UV’ye karşı yeterince iyi değildir. Bunun yerine, doğru gölgeleme ile kaynak kask giyilmelidir. Kaynakçılar, doğru güvenlik ve görünürlük düzeyini sağlamak için bir ayar altını seçmelidir. Uçan parçacıklara karşı korumak için kaskın altına koruyucu gözlükler veya gözlük takılmalıdır.

  1. Eldivenler

Kaynakçıların ellerini yanıklardan ve kesiklerden korumak için kaynak yaparken kalın, ateşe dayanıklı eldivenler giymelidir. Deri eldivenler, R-Tech Kaynak Ekipmanı gibi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Kuru tutulmaları şartıyla, bir dereceye kadar elektrik çarpmalarına karşı da korumaktadır.

  1. Ayakkabılar

İyi ayak bileği kılıflı sağlam deri botlar (en az 15,30 cm önerilir) kaynak yaparken ayaklarınızı zarar görmeyecek şekilde korur. Eğer işiniz ağır kaldırmayı içeriyorsa, çelik burunlu kapaklar da akıllıca bir seçimdir.

  1. Kulak Koruması

Kullandığınız kaynak ekipmanı çok yüksek ses çıkarıyor ve konuşmayı zorlaştırıyorsa, işitme için çok yüksek olabilecek bir gürültü seviyesi oluşturduğunun bir göstergesidir. Düşük hacimlerde bile, kulakları kıvılcımlardan korumak önemlidir. Kulak üstü, gürültü önleyici kulak koruyucuları daha ağır kaynak görevleri için tavsiye edilir.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Corana Virisünden Nasıl Korunursunuz?

Corona virüsünün ne olduğu hakkında henüz kesin olarak bir bilgi bulunmamaktadır. Elde edilen verilere göre …

2 Yorum

  1. Kaynak işlerinde koruyucu ekipman olarak solunum maskelerine değinmemiş olmanız ,önemli bir eksilik diye değerlendiriyorum.İyi çalışmalar…

    • Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz. Konuyu ilgili arkadaşlara ilettim. En kısa zamanda kaynak işlerinde solun maskelerini ekleyip güncelleme yapacaklardır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.