Birçok endüstriyel çalışma ortamında baret çeşitleri kullanılmaktadır, örneğin; madencilik, enerji, inşaat ve ormancılık gibi işlerde çalışan işçilerde kafa hasarı riski sürekli olarak olarak bulunmaktadır. En ciddi riskler, fiziksel yaralanmalardır; bunlar, düşen bir cismin çarpması veya sabit nesnelerle çalışanların kaza ile çarpması sonucu olabilir. Çalışma faaliyetlerinin doğası sonucu ortaya çıkmış bu tür riskler bazı organizasyonel çözümler ile veya çeşitli iş güvenliği malzemeleri kullanımıyla ortadan kaldırmak mümkündür.
Bazı durumlarda ise bu yöntemlerin uygulanması mümkün değildir. Bu nedenle işçilerin güvenliğini sağlamak için tek yol emniyet bareti kullanmaktır. Baret türü, faaliyet için üstlenilen risk değerlendirmesinde tanımlanan fiziksel risklerin spesifik doğasına bağlı olacaktır. Bu makalede baretler hakkında teknik bilgilerin yanında iş güvenliği uzmanları için faydalı bilgiler bulunmaktadır. Aynı zamanda bu makalemizde iş güvenliği ve baret kullanımı ile ilgili tanımları ve fiziksel risklere karşı koruma sağlayan farklı koruyucu dipteki baretlerin gereksinimlerini yazmaya çalıştık.
Baretlerin Temel Özellikleri
Kişisel koruyucu ekipman (KKD), iş yerindeki kişiler tarafından giyilen veya bulundurulan ve bunları sağlık ve güvenlik açısından bir veya daha fazla riskten koruyan tüm ekipmanları ve bu amaca ulaşmak için tasarlanmış aksesuarları ifade eder. Tüm KKD lar iş güvenliği açısından riskler ortadan kaldırılamıyorsa son çare olarak kullanılmalıdır.
Güvenlik baretleri kişisel koruyucu donanım olarak kullanılan ekipmanların başında gelmektedir. Emniyet baretlerinin kullanıcıyı koruduğu risklerden bazıları;
- Yukarıdan düşen cisimlere karşı koruma,
- Sabit cisimlere çarpmalara karşı koruma,
- Baretin cinsine göre yan taraflardan gelen çarpmalara karşı koruma. Klasik baretler kullanıcının başını ön, yan ve arka taraftan gelecek risklere karşı korumak için tasarlanmıştır,
- Seçilen baretin standartına bağlı olarak; Alevden, erimiş metalden, elektrik çarpmasından, yüksek sıcaklıktan koruyabilir. Baretin standardının yapılan işi karşılaması önemlidir. Örneğin standart bir baret elektrik çarpmalarından korumak için tasarlanmamıştır.
Genel olarak baretler ve kasklar şu gereksinimleri karşılamalıdır;
- Nesne çarpmalarına karşı dirençli,
- Çarpma şiddetini emebilen,
- Suya dayanaklı ve yavaş yanan,
- Baret içi süspansiyonu olmalı ve kolayca kafaya oturacak şekilde ayarlanmalıdır.
Cisim düşmesi, elektrik çarpması veya çalışma ortamında yüksekten ekipman taşınması gibi riskler bulunuyorsa mutlaka kafa koruyucu ekipmanlardan biri kullanılmalıdır . Genel olarak inşaat işlerini yaparken emniyet baretleri giyilmelidir. Kaldırma ekipmanları (vinçler, kaldırıcılar vb.) kullanıldığı alanlarda, asılı yüklerin bulunduğu alanlarda, ormancılık işleri, sarnıçlar, kuyu, şaft, tünel vb. işlerde baret birincil KKD olmalıdır. Çoğu zaman baret kullanılması kafa derisi soyulması, kafatası çatlaması gibi ölümcül yaralanmalara karşı koruma sağlayacak yegane kişisel koruyucu donanımdır.
İşyerinde bir risk değerlendirmesi yapmak ve baş korumanın gerekliliğini belirlemek, işverenin sorumluluğundadır.
Bazı durumlarda emniyet baretleri, diğer KKD’ler için bir temel oluşturur, örn. Işitme koruması, yüz maskeleri veya solunum koruma araçları gibi diğer KKD’lerle birlikte kullanılır. Bu gibi durumlarda farklı ekipmaların birbiri ile uyumlu olması önemlidir.
Tüm güvenlik bareti kişiye özel olmalı ve kişiye göre nasıl ayarlanacağı konusunda eğitim verilmelidir. Çalışanlar güvenlik baretini kullanmadan önce kullanıcı güvenlik talimatlarını okumalı ve bu güvenlik talimatlarını bilerek baretini kullanmalıdır.