Ana Sayfa / İş Ayakkabısı / Elektrikten Korunmada Ayakkabı Seçimi

Elektrikten Korunmada Ayakkabı Seçimi

İster elektrikli işlerde çalışın, ister elektrik akımlarıyla temas kurmanızı sağlayacak kişisel bir projeye de çalıştığınızı düşünün, risklere karşı iyi bir şekilde korunduğunuzdan emin olmalısınız.

Elektrik akımına karşı giyebileceğiniz en önemli koruyucu ekipman parçalarından biri ayakkabıdır. Farklı botlar, farklı tehlikelere karşı koruma sağlar. Böylece ayakkabılarınız karşılaşma ihtimali olan tehlikelere göre almalısınız.

Doğru botları satın alırken ne tür bota ihtiyacınız olduğunu bilemeyebilirsiniz. İletken, iletken olmayan, anti-statik… ne anlama geliyor? Kararınızı vermenize yardımcı olmak için, bu farklı terimlerin ne anlama geldiğini ve hangi durumlarda kullanıldığını açıklayacağız.

İletken Olmayan Ayakkabılar:

İletken olmayan ayakkabılar ve botlar, kazayla elektrik yüklü temaslarda toprağın elektriği emmesini sağlar. Elektrik tehlikesinden sizi korur. Esas olarak, iletken olmayan ayakkabılar vücudunuzun bir elektrik devresinin parçası olmasını durdurmak için bir izolatör görevi görür.

Birçok kişi, bir iş ekipmanının iletken olmaması için çelik orta taban ya da ayak başlıkları gibi metal elemanlar içeremeyeceğini varsayar. Bu durum böyle değildir. İletken olmayan botlarda bulunan metal ekipmanlar, deri veya kauçuk gibi elektrik iletmeyen malzemelerden uygun şekilde yalıtılmıştır. Bu nedenle koruyucu metal ekipmanlara sahip ayakkabılar kullanmak. Elektrik çarpmalarına, temaslara karşı koruma sağlamaktadır.

Hatırlanması gereken önemli bir nokta, iletken olmayan ayakkabıların anti-statik özellikler gerektiren durumlarda, yani vücutta statik elektrik birikiminin azaltılması gerektiği durumlarda uygun olmamaktadır. Statik elektrik birikimine karşı koruma ve elektrik kesintisine karşı makul, ancak azaltılmış koruma seviyesine karşı anti-statik ayakkabılara ihtiyacınız olacaktır.

İletken Ayakkabı:

İletken ayakkabılar, elektrik direnci olmayan malzemelerden yapılmıştır. Temel olarak, elektriğin içinden geçmesine izin veren botlardır. Vücudun üzerinde statik elektrik birikmesinin tehlikeli olabileceği durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Bu tür ayakkabılar, statik kıvılcım olasılığına karşı korunmanın gerekli olduğu yüksek derecede yanıcı ve patlayıcı ortamlarda giyilmelidir. Bu ortamlarda, vücut üzerinde statik elektrik birikmesi ve kişinin metal bir şeye dokunduğunda ortaya çıkacak olan statik kıvılcım patlamaya neden olabilir.

İletken ayakkabılar, statik elektriğin vücuttan ve zeminden dışarı çıkmasına izin vererek elektrik çarpmasına karşı korur. Kullanıcının elektrikli kablolarla temas etmesi halinde, elektrik çarpmasına karşı koruma sağlamadığı için elektriksel bir tehlike olduğunda iletken ayakkabıların giyilmemesi gerektiğini hatırlamak önemlidir.

Anti-statik Ayakkabı:

Statik ayakkabılar olarak da adlandırılan anti-statik ayakkabılar, çok miktarda statik elektriğin üretildiği ortamlarda giyilmek üzere tasarlanmıştır.

elektrikten korunma ayakkabıları
Elektrik ayaykabısı levhası görüldüğü yerlerde anti-statik ayakkapı giymek zorunludur.

İletken ayakkabılarla benzer bir şekilde çalışır, çünkü statik elektriğin vücudu terk etmesine ve toprağa yayılmasına izin verir. Ancak bunu iletken ayakkabılar kadar çabuk veya tamamen iletmezler ve bu nedenle patlayıcı veya yüksek derecede yanıcı ortamlar için uygun değiller.

Anti-statik ayakkabılar, orta derecede yalıtkan oldukları için elektrikle temas etmelerine karşın belirli miktarda koruma sağlayabilirler. Bununla birlikte, iletken olmayan ayakkabıların 600 volt’a kadar olan elektrik prizlerinden gelen şoklara karşı koruma sağlaması amaçlanırken, anti-statik ayakkabıların sadece 240 volt’a kadar olan şoklara karşı koruma sağlaması ve bu yüzden daha az yalıtım sağlaması gerektiği unutulmamalıdır.

Bu tip koruyucu ayakkabılar, statik elektriğe duyarlı patlayıcı olmayan ortamlarda çalışmak için uygundur, ancak elektrik yüklerine maruz kalma riskinin olmadığı durumlarda, 240 volt iş botlarının yanı sıra anti-statik ayakkabısı gibi bir dizi daha modeli mevcuttur.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Tehlikeli madde

Tehlikeli Kimyasallar ve Koruyucu Ekipmanlar

Kimyasalların taşınması, doğru kişisel koruyucu donanıma (PPE) ihtiyaç duyulan önemli bir konudur. Kimyasal maddeler, kullananlara …

7 Yorum

  1. ESD li ayakkabı elektrik çarpmasına karşı korur mu?
    Nasıl?

    • ESD ayakkabılar statik elektrik üretmeyen ayakkabılardır. ESD ayakkabıların amacı statik elektrik kaynaklı kıvılcım oluşumunu engellemektir. Elektrikçi ayakkabısı olarak kullanımı için uygun uygun olmayacaktır.

  2. Merhaba Ahmet bey, elektrikci ayakkabisi seciminde hangi uluslararasi sertifikasyonlara dikkat etmeliyiz?

    • Türkiye için EN Standartlarına dikkat etmelisiniz. CE belgesi olmalı, iso belgesi olursa iyi olur.

  3. merhaba, 240ve 380 volt ile calisan ekipmanlarin arizasini yapan elektrikcilere nas ayakkabi vermeliyiz. s1 yeterlimidir bilgi verirseniz sevinirim

    • S1 tipi ayakkabılar, temel güvenlik özelliklerine sahip iş ayakkabılarıdır. S1 ayakkabılar, burun koruması ve enerji emilimi gibi temel özelliklere sahiptir. Ancak, yüksek gerilimli ekipmanlarla çalışan elektrikçiler için S1 tipi ayakkabılar yeterli değildir.

      Yüksek gerilimli ortamlarda çalışan elektrikçilere daha uygun olan ayakkabı tipi, elektriksel direnç sunan ve elektrik çarpmalarına karşı koruma sağlayan ESD (Elektro Statik Deşarj) veya ESD+SRC (kayma direnci) özelliklerine sahip ayakkabılardır. Bu tür ayakkabılar, elektrik yalıtımlı taban ve elektriksel bağlantı noktaları içerir, böylece elektrik çarpmalarını önler.

      Bu nedenle, yüksek gerilimli ekipmanlarla çalışan elektrikçilere S1 tipi ayakkabılar yerine ESD veya ESD+SRC özelliklerine sahip olan elektriksel koruyucu ayakkabıları tercih etmek daha güvenli bir seçenek olacaktır.

      • merhabalar, firmamızda trafo var ve ekat belgesi olan personellerimiz çok sık olmasada müdehale etmek durumunda kalıyorlar. bu personelerimiz için önerebilceğiniz iş ayakkabısı var mıdır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.