Ana Sayfa / İş Ayakkabısı / Tehlikeli Kimyasallar ve Koruyucu Ekipmanlar

Tehlikeli Kimyasallar ve Koruyucu Ekipmanlar

Kimyasalların taşınması, doğru kişisel koruyucu donanıma (PPE) ihtiyaç duyulan önemli bir konudur. Kimyasal maddeler, kullananlara zarar verebilen, yaralanmalara neden olabilecek birçok tehlikeyi taşımaktadır. Bu tür tehlikelerin veya risklerin olma olasılığını azaltmak için uygun bir eğitim ve PPE gerektirir. Kimyasallarla ilgili riskler, ilgili operasyonlarla birlikte ciddiye alınmalıdır. Bu tür riskler, hangi kimyasal türlerin kullanıldığına, tüm işyeri kurulumuna veya çevreye ve işleme yöntemlerine bağlıdır.

İş Güvenliği ve Sağlık İdaresi (OSHA), kimyasallarla çalışırken çalışanların korunması için yönergeler yayımladı. Bu kurallara uyulması, kimyasalların işleme, imalat ve diğer üretim faaliyetlerinde kullanılan herhangi bir tesisin standartlarıyla birlikte önemlidir. Rutin kimyasal işleme ile takip edilmesi gereken PPE gereklilikleri belirtilmiştir. Tehlikelere ve risklere bağlı olarak, bu koruyucu giysiler insanların rahatlıkla görev yapmalarına izin verirken kimyasalların güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlar.

Tehlikeli kimyasalların yanlışlıkla serbest bırakıldığı bir laboratuar, işyerinde veya üretim tesisinde veya olay yerindeki olaylar farklıdır. Tehlikeli sızıntı, katı, sıvı veya gaz halindeki maddeler şeklinde olabilir ve gerçekleştiği yerde insanlar için çok yüksek tehlikelere neden olabilir. Bir kimyasal dökülme durumu yanlış yönetilirse ve ilgili kişiler uygun şekilde korunmazsa ve uygun giysi takmıyorsa daha fazla zarar verebilir. Kimyasal sızıntılar gerçekleştiğinde, ilk yapılması gereken hangi kimyasal tür olduğunu belirlemek olmalıdır. Bu işyeri acısından insanları ya da bölgedeki bulunanları ve müdahale eden kişilerin durumu düzgün bir şekilde anlamaları ve durumu hızlı şekilde kontrol etmelerini sağlar. Farklı tehlikeler için farklı donanımların olduğunu ve dolayısıyla koruyucu ekipmanların özel modellerinin bulunduğunu unutmayın.

Kimyasal işlem PPE, her biri farklı kimyasal türe dayanan dört kategoriye ayrılmıştır. Aşağıda her kategoriyi tartışacağız:

A Seviyesi Düzeyinde Koruma

Cilt, göz ve solunum korumanın en üst düzeyde olması için bir takım giyim eşyaları ve koruyucu giysiler kullanılmalıdır. Kendi içinden nefes alan bir aparat veya hava solunum aygıtı, tam kapsül ile tasarımlanmış bir kimyasal koruyucu giysi ve kimyasallara dayanıklı iç ve dış eldiven içerir. Ayakkabı için, neye ihtiyaç duyulup neyin giyilmeyeceğini veya takım elbisenin altında çizmeler olacağını önceden not etmek gereklidir. Bu seviye için PPE’nin geri kalan kısmı gibi, ayakkabı kimyasallara dayanıklı olmalı ve bir ayak parmağı kadar ayak başparmak ucunda boşluk olmalıdır.

 B Seviyesi Düzeyinde Koruma

Deri ve göz tahrişi kadar tehlike oluşturmayan ancak solunum tehlikesi hâlâ en üst seviyedeyse, B Seviyesi koruma en güvenli ve en iyi seçenektir. Düzey A için belirtildiği gibi aynı eldiven ve ayakkabıların dışında, işçiler kimyasala dayanıklı giysiler giymelidir. Tulum seçimi, uzun kollu ceketler, kimyasal sıçrama kıyafeti ve tek kullanımlık kimyasallara dayanıklı tulum kullanılmalıdır.

C Seviyesi Düzeyinde Koruma

Asite dayanıklı eldiven
Tehlikeli kimyasallara için asite dayanıklı eldiven

Havada hareket edebilen kimyasal maddeler olduğunda doğru seçenektir. Bu hava temizleyen solunum cihazları, kıyafetin hayati bir parçası olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, durumun rutin kullanım için göz ve cildin korunması gerekmemektedir. Bunun dışında, ihtiyaç duyulması halinde her ikisinin de tesisin içinde bulunması gerekir. Ancak, Düzey C koruma yalnızca yüz maskeleri ve hava temizleyici solunum maskeleri ile B tabakasında belirtildiği üzere giysi, eldiven ve ayakkabı içerir.

D Seviyesi Düzeyinde Koruma

Bu seviye için ihtiyaç duyulan PPE’nin tipik olarak sadece kimyasal işleyicilere özgü çalışma üniformaları olmalıdır. Bu seviyede elverişli olan imkanlar arasında örtü ve güvenlik ayakkabıları, eldivenler ve çoğunlukla tek kullanımlık koruyucu kıyafetler bulunur. İşyerinde cilt ve solunum tehlikeleri tespit edildiğinde D Seviyesi koruması giyilmemelidir.

Her bölümde belirli giysilerden ve koruyucu donanımlardan defalarca bahsettik, şimdi kimyasal işleme için neyin gerekli olduğunu açıklayacağız.

Göz koruması: Birincisi, göze kimyasal sıçramalar veya bulaşıcı maddeler bulaşmayacak şekilde tasarlanmalıdır. En iyi yol, laboratuarlarda kullanılan genel koruyucu gözlüklerin aksine en uygun koruma sağlayan kimyasal sıçrama gözlüğüdür. Bu özel gözlükler için kullanılan malzemelerin çoğu kimyasallara dayanıklıdır.

Yanıcı madde
Yanıcı maddelerin bulunudğu alan işareti

Kimyasalların ele alındığı çoğu durumda yüz koruması veya kalkan vardır. Bu kalkanların kullanımı, özellikle konsantre asitlerin ve sıvı azotun dağıtımının olduğu işlerde cilt hasarını önler. Yüz kalkanları, işlenmekte olan kimyasallara ve işçilerin çalışma saatleri boyunca uğraştığı özel görevlere bağlı olarak kimyasal sıçrama gözlüğü ve solunum yardımıyla birlikte takılmalıdır.

Kimyasal maddelere dayanıklı eldivenler, zararlı maddeler ve bileşikleriyle, biyolojik ve kimyasal tehlikelerle uğraşan veya temas eden herkes için emniyetini ve korumasını sağlamak için zorunluluktur. Az miktarda organik çözücüler, yanıcı bileşikler ve aşındırıcı sıvılar ile uğraşırken izin verdiği hafif kimyasal direnç vardır. Kimyasal işleyiciler basınç altındaki bir aleti kullanırken daha kuvvetli türleri gereklidir. Ağır kimyasal dirençli eldivenlerden hafif veya hava dirençli kimyasalların bulunduğu durumlarda giyilmelidir. İzole edilmiş ve ağır kimyasala dirençli eldivenler en güvenli seçenektir. Bu nedenle büyük miktarlarda kimyasallarla çalışırken gereklidir. Özellikle, bu eldivenler, akut olarak toksik ve tehlikeli materyallerin bulunduğu ve kimyasal dökülme olasılığının yüksek olduğu çalışma ortamlarında kullanılmalıdır.

Kimyasal işlemedeki bir diğer gereklilik olan vücut koruyucu giysiler: Çoğunlukla, kimyasal tehlikelere karşı koruma sağlayan günlük üniformalardır. Bazı giysiler, polyesterden yapılmış ve sıçrama koruması için mükemmel olduğu düşünülen bariyerler şeklinde gelir ve diğer giysiler ateşe dayanıklı veya diğer geleneksel malzemelerden yapılmaktadır.

Solunum koruması, işçi sağlığı ve fiziksel sistemleri için risk taşıdığı değerlendirilen tesislerde bir zorunluluktur. Tehlike değerlendirmesinin tamamlanmasının ardından sonuç alındı ​​ve çalışanlar için gerçekten solunum korumasının gerekli olduğu tespit edildi. Bunun için ne tür koruma gerektiğini seçmenin tam zamanı. Tipler arasında cerrahi maskeler, N-95 solunum maskeleri, yarı maske ve tam yüz solunum maskeleri bulunur. Her tip belirli çalışma ortamlarına hitap eder ve kullanılan kimyasalların türüne, işyeri kurulumuna, maruz kalma süresine ve kimyasallarla çalışırken karşılaşılan risklere bağlı olacaktır.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

elektrikten korunma ayakkabıları

Elektrikten Korunmada Ayakkabı Seçimi

İster elektrikli işlerde çalışın, ister elektrik akımlarıyla temas kurmanızı sağlayacak kişisel bir projeye de çalıştığınızı …

2 Yorum

  1. Abim selamünaleyküm iş sağlığı ve güvenliği öğrencisiyim ödevim var yardımcı olur musun acaba

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.