Ana Sayfa / İş Güvenliği / Kaynak İş Güvenliği: Bilinmesi Gerekenler

Kaynak İş Güvenliği: Bilinmesi Gerekenler

Kaynak iş güvenliği için bilinmesi gerekenleri başlıklara ayırarak açıklamaya çalışalım;

1) Dumanlar

Kaynaklar gazları; dumanı,  zararlı metal ve oksit bileşiklerini içerir. Bular sağlığımız için zararlıdır. Kaynağın yapıldığı yer iyi havalandırılmalıdır. Tehlikeli gazları dumanlarını solumamanız için iş yeri havalandırma sistemine sahip olmalıdır.

2) Yetersiz iş kıyafetleri

Kaynak yaparken elbette uygun iş elbiseleri giymeniz gerekir. Profesyonel olmayan kaynakçıların özellikleri işverenlerinin verdiği kaynak kıyafetlerini almamalarıdır. Ancak tehlikeli bir işi yaparken bir çok şekilde korunmanız gerekir.

Bir PPE(ş güvenlik malzemeleri) bloğu olan UK Safety Store, son zamanlarda kaynakçılar için iş giysilerinin önemi hakkında yorum yaptı: “Kaynak, riskli bir iştir. Bu tür bir işi yapan herkes doğru şekilde giyinmelidir. Yanıcı maddelerle çalışan herkese alev geciktirici kıyafetler ve eldivenleri kullanmasını öneriyoruz. ”

Kulaklarınızı korumak için kask, gözünüzü korumak için emniyet gözlükleri ve yüzünüzü korumak için yan kalkanlar da bir zorunluluktur. Aynı zamanda kulak tıkaçları veya tıpaları da önerilir.

3) Elektrik Çarpması

Belki de bir kaynakçı için en önemli tehlike ciddi bir elektrik akımıdır. Çalışırken yeterli özen göstermiyorsanız ciddi yaralanma dahi, ölümde mümkündür. Ciddi yaralanma ve ölüm, şokun kendisinden veya düşüşten kaynaklanabilir.

Ancak bu nasıl oluyor? Elektrik akımı taşıyan iki cisme dokunulması kaynak sırasında elektrik çarpmanın en çok karşılaşılan durumdur. Bu sizi kaynağı yaparken elektrik akımına kapıldığınız an 20 ile 100 watt arasında şokla çarpılırsınız ve 50 watt’lık bir şokun bile öldürme potansiyeline sahip olduğunu bilmeniz önemlidir.

4) Ateş

Kaynak çalışmalarını göz önünde bulundurursak, yangının başlıca tehlikelerden biri olması şaşırtıcı olmayabilir. Kaynak yaparken yüksek sıcaklıklar meydana gelir. Doğru güvenlik önlemleri alınmazsa, yangın hatta patlama riski taşıyabilir.

Kaynak yaparken 10.000 Fahrenhaytlık ısı üretilebilir ancak gerçek tehlike, lehim yapılırken 35 metrelik mesafelere kadar uzanan kıvılcımlardan kaynaklanmaktadır. İşle başlamadan önce çalışma alanınızı kontrol edin. Bu alanda bulunan yanıcı malzemeleri; kâğıtları, odunları, yağı, boyayı temizlemelisiniz.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

meslek hastalıkları listesi

Meslek Hastalıkları Listesi

Bir ülkenin hızla gelişen bilim ve teknolojisi, o ülkenin sanayileşme sürecini de beraberinde getirir ve …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.