Ana Sayfa / İş Güvenliği / Boya Maskesi Ve Boya Sektöründe İş Güvenliği

Boya Maskesi Ve Boya Sektöründe İş Güvenliği

Boya endüstrisi 1850 de başlamış ve günümüze kadar çok ilerleme kaydetmiştir. Boyanın endüstrileşmesi her ne kadar 19. yüzyıla  kadar olmamışsa da boyanın kullanımı M.Ö 1000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Eski çağlarda kullanılan boyalar tamamen doğal kaynaklardan doğal yöntemlerle üretilmekte olduğu için sağlık açısında da zararsızdı. Günümüzde boya içerisinde çözücü (solvent), pigment, dolgu malzemeleri, bağlayıcı ve katkı maddeleri gibi çok farklı kimyasallar kullanılmaktadır. Bu maddelerin vücutta birikmesi zararlı olacağından boya maskesi kullanılması zaruridir.

Boya üretimi yapılan tesislerde yada boyama yapılan firmalarda kullanılan boyanın incelenmesi, inceleme sonucunda kullanılacak ekipman (boya maskesi, boyacı tulumu vb) seçimi yapılmalıdır. Doğru risk belirlemesi uygun koruyucu kişisel donanım seçilmesinin ilk ve en önemli aşamasıdır.

boya maskesi
Farklı sektörlerde boya maskesi kullanımı

Boya Sektöründe Ana Riskler

  • Kullanılan kimyasallardan kaynaklı yangınlar
  • Kullanılan kimyasalların solunması ile oluşan riskler

Boya üretim sektöründe en sık karşılaşılan iş kazası patlama ve yangınlar olmaktadır. Çözücüler gibi yanıcılığı yüksek olan kimyasallar ile çalışılıyor olması yangın riskini artırmaktadır. Bu risklerin tamamen uzaklaştırılması mümkün değildir, ancak bazı kontrol yöntemleri uygulanabilir. Kullanılan çözücülerin alt patlama ve üst patlama limitleri belirlenmeli ve ortamdaki yoğunlukları devamlı kontrol edilmelidir. Çözücü gibi yüksek yanıcılığı olan kimyasalların herhangi bir ateş yada parlama olmadan kendiliğinden de ateş alabileceği unutulmamalıdır.

Boya sektöründe bir diğer önemli risk ise ortamdaki kimyasal gaz ve buharların solunmasıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi boya işlerinde kullanılan çoğu kimyasalın uçuculuğunun yüksek olması havadaki yoğunluğunu artırmaktadır. Havadaki bu kimyasallar zamanla birikerek bir çok meslek hastalığına ve bunlara bağlı ölümlere yol açmaktadır. Havadaki bu kimyasalları tamamen uzaklaştırmak çoğu zaman mümkün değildir. Çalışanların zararlı kimyasalları solumasını engelleyecek tek ekipmanı boya maskesi  (vernik maskesi veya tiner gaz maskesi) kullanımı tek korunma yöntemi olarak kalıyor.

Boya maskesi çeşit ve fiyat olarak bir çok çeşidini piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz. En çok tercih edilen kombinasyon 3m gaz maskesi ve drager gaz maskesi modelleri ile birlikte boyacı tulumudur. Önemli olan maske marka ve modelinden çok filtre seçimidir. Genel boya ugulamaları için A2P2 Filtre rahatlıkla kullanılabilir.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

meslek hastalıkları listesi

Meslek Hastalıkları Listesi

Bir ülkenin hızla gelişen bilim ve teknolojisi, o ülkenin sanayileşme sürecini de beraberinde getirir ve …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.