Ana Sayfa / İş Elbisesi / Dupont; En Büyük İş Tulumu Üreticisi

Dupont; En Büyük İş Tulumu Üreticisi

DuPont Tarihçesi – Dupont Hakkında

Brandywine Çayındaki toz değirmenleri , 1905 yılı civarları

DuPont (tyvek tulum), 1802 yılında E.I. du Pont tarafından Fransız sermayesi ve Fransa dan ithal edilen barut makinelri ile Brandywine Nehri yakınlarında kurulmuştur. Du Pont, Kuzey Amerika’daki sanayinin Avrupa’nın gerisinde olduğunu fark etmesiyle, barut imalatçısı olarak serüvenine başladı. Şirket kısa zamanda büyüyerek 19. yüzyılın ortalarına kadar ABD silahlı kuvvetlerinin barutunun en büyük tedarikçisi oldu.

DuPont, dinamit ve dumansız toz üretimine başlayarak büyümesini sürdürdü. 1902’de DuPont’un başkanı Eugene du Pont öldü ve dağer ortaklar şirketi orijinal kurucusunun torunlarına sattı. Charles Lee Reese CEO olarak atandı ve şirket araştırma bölümlerini birleştirmeye başladı. Şirket ilerleyen zaman içinde birkaç küçük kimyasal şirket satın alarak patlayıcı maddelerde güçünü artırmasıyla 1912’de Sherman Antitrust Yasası uyarınca denetlenmesine  neden oldu . Mahkemeler, şirketin patlayıcı maddelerde bir tekel olduğuna karar verdi. Mahkeme kararıyla Herkül Toz Maden Şirketi (daha sonra Hercules Inc. ve şimdi Ashland Inc.’in bir parçası ) ve Atlas Toz Şirketi ( Imperial Chemical Industries ) tarafından satın alındı ve şu anda AkzoNobel’in bir parçası) oluşturuldu .

DuPont, tek bazlı nitroselüloz tozlarını korurken, Hercules, nitroselüloz ve nitrogliserini birleştiren çift ​​bazlı tozları tuttu . DuPont, daha sonra, Dumansız tozların Geliştirilmiş Askeri Tüfek (IMR) hattını geliştirdi .

DuPont, 1910 yılında “Dinamitle Tarım” başlıklı bir broşür yayınladı. Broşür, dinamit ürünlerini kütükler üzerinde kullanmanın yararlarını ve diğer geleneksel, verimsiz araçlardan ziyade dinamitle kaldırmanın daha kolay olacağı çeşitli seçenekler sunuyordu.

DuPont, ABD’de ilk endüstriyel laboratuvarlardan ilkini kurdu ve burada selüloz kimyası, cilalar ve patlayıcı olmayan diğer ürünler üzerinde çalışmaya başladı.

Pierre S. du Pont 1914 yılında General Motors un hisse senetlerini alarak otomobil endüstrisine yatırım yaptı. Bir sonraki yıl General Motors’un yönetim kuruluna davet edildi.  1920’de General Motors’un başkanlığına Pierre S. du Pont seçildi. Du Pont’un rehberliğinde General Motors dünyanın bir numaralı otomobil şirketi oldu. Bununla birlikte, 1957’de, DuPont’un General Motors içindeki etkisi nedeniyle , Clayton Antitröst Yasası uyarınca DuPont’u General Motors’daki hisselerini devretti .

İkinci Dünya Savaşı (1941–1945) yıllarında DuPont, ABD şirketleri arasında savaş zamanlarında geçerli üretim kontratlarında 15. sırada yer aldı. Patent  ve üreticisi olduğu naylon DuPont malzemeleri paraşüt , toz torba ve lastiklerdir.

Dupont iş güvenliği tulumları alanında en büyük üretici konumundadır.

Uzay Çağı gelişmeleri: 1950 – 1970

1950-1970 yılları uzay çağının etkisiyle DuPont yeni malzemeleri 1950’lerde Mylar , Dacron , Orlon ve Lycra 1960’larda Tyvek , Nomex , Qiana , Corfam ve Corian dır. DuPont malzemeleri , ABD’nin uzay programı Apollo Projesinin kullanılmıştır.

DuPont, modern vücut korumalarının geliştirilmesinin arkasındaki bir numaralı şirkettir. İkinci Dünya Savaşında İngiltere’nin Kraliyet Hava Kuvvetlerinin kullanması için DuPont’un balistik naylon kullanarak kurşun geçirmez yelek çalışmaları yapmıştır. 1960’larda, DuPont kevların kurşun mermi karşı dayanıklılığı sınamak için testler başlamıştır. Bu araştırmalar sanayileşen dünyadaki polis ve askeri birliklerin temel dayanağı olan mermiye dayanıklı yeleklerin geliştirilmesine yol açacaktır.

1981’de DuPont , elyaf ve plastik ürünlerinin çoğunun imalatı için gerekli olan petrol hammaddelerini sağlamak için ABD’de petrol ve gaz üretimi yapan Conoco Inc.’yi satın aldı . DuPont’u ABD merkezli ilk petrol ve doğalgaz üreticileri ve rafinerilerinden biri haline getiren bu satınalma, DuPont’un yönetim kurulunda dört koltukla en büyük tek hissedar haline gelecek olan dev damıtma şirketi Seagram Company Ltd. ile yaptığı bir ihale savaşı sonrasında geldi.

DuPont, 1999 yılında Phillips Petroleum Company ile birleştiği Conoco hisselerinin tamamını sattı ve Pioneer Hi-Bred tarım tohum şirketini satın aldı. Dupont günümüzde bir çok alanda hizmet vermesine rağmen ülkemizde tek kullanımlık tulum alanında tanınmaktadır.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Tehlikeli madde

Tehlikeli Kimyasallar ve Koruyucu Ekipmanlar

Kimyasalların taşınması, doğru kişisel koruyucu donanıma (PPE) ihtiyaç duyulan önemli bir konudur. Kimyasal maddeler, kullananlara …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.