Ana Sayfa / İş Ayakkabısı / İş Güvenliği Ayakkabısı Standartları

İş Güvenliği Ayakkabısı Standartları

Genel Standartlar

İş güvenlik ayakkabıları için en sık kullanılan standart ISO EN 20345: 2011’dir. Daha önce kullanılan EN 20345: 2004 ve EN 345 standartlarının yerine artık bu standartlar kullanılmaya başlanmıştır. * 2013 den önce üretilmiş olan ayak koruyucular üzerinde eski standartlar bulunabilir fakat 2013 den sonra üretilmiş olan ayak koruyucularda yeni standartlar ile işaretleme yapılması zorunludur.

Koruma Seviyeleri

Seçimi kolaylaştırmak için, iş güvenliği ayakkabısı normalde o ürün için temel güvenlik standartlarını tanımlayan basit iki veya üç harfli bir kod taşır. Örnek verecek olursak 200 Jule kadar ayak parmağı koruyan ayakkabı burunu için bir S ile başlar, 100 Jule için ise P harfi kullanılarak işaretlenir. Bunun gibi ilave nitelikler, başka kodlar veya piktogramlar kullanılarak belirtilebilir. Temel standartların bir özeti aşağıda gösterilmiştir.

Kaymaya Karşı Direnç

Aşağıdaki tabloda EN ISO 13287 göre iş güvenliği ayakkabı tabanlarının kaymaya gösterdikleri dirençler tablo halinde görülmektedir. Bu tabloya bakarak hangi işarete sahip ayak koruyucunun daha iyi direnç gösterdiği görünmektedir.

İş ayakkabılarında kaymaz taban işaretleri ve değerleri.

İş ayakkabısı Standart İşaretleri ve Anlamları

SB – Temel emniyet şartı, 200 jule kadar parmak koruması, Yağ dayanıklı dış yüzey. (Minimum Gereksinimler)

SBP – As ve SB ye ek olarak delinme dirençli orta taban.

S1 – As ve SB ye ek olarak anti statik özellik ve tam enerji emici taban yüzeyi.

S1P – As ve S1 ye ek olarak delinme dirençli orta taban.

S2 – As ve S1 ye ek olarak suya karşı dirençli ve su geçirmez özellik. Genelde iş botu gibi kışlık ayakkabılarda bulunur.

S3 – As ve S2 ye ek olarak delinmeye karşı güçlendirilmiş orta taban

S4 – 200 jule Parmak Koruması. Kauçuk veya polimer malzemeden üretilmiş (su geçirmez). Anti-Statik özellikler, Enerji Emici topuk alanı.

S5 – As ve S4 ye ek olarak delinmeye karşı güçlendirilmiş orta taban

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Tehlikeli madde

Tehlikeli Kimyasallar ve Koruyucu Ekipmanlar

Kimyasalların taşınması, doğru kişisel koruyucu donanıma (PPE) ihtiyaç duyulan önemli bir konudur. Kimyasal maddeler, kullananlara …

10 Yorum

  1. ayakkabı süper saglamlık görünüm 4×4 yalnız benim ayak baş parmagımı inanılmaz derecede patlattıyor ayakkabınıbın celık kısmının baş parmak kısmını birazdaha açsanız olmazmı buna bir çare bulun allah rızası için bu ayakkabılar ayağı ince olana göre yapılmış ayağı geniş olan giyemiyor

  2. Ahmet bey merhaba
    Ben dekorasyon işleri yapıyorum. Bana yalıtkan ve çelik burunlu yazlık iş ayakkabısı olarak ne önerirsiniz.. İyi çalışmalar

    • Elektrik yalıtkanlığı olan ayakkabılar da çelik burun yerine kompozit burun kullanılmaktadır (yasa gereği). Upower sprint modelini inceleyin, isteklerinizi karşıladığını göreceksiniz.

      Upower Sprint

  3. yusufa katılıyorum. Çoğu çalışan giymek istemiyor. gerçekten rahatsız olduğu için giyemeyenler de var . Bu çalışanlar için daha kaliteli iş ayakkabısı deneyebilirsiniz. Selamlar…

  4. İş ayakkabılarında bir diğer sorunda ayakkabıların normal ayakkabılara göre oldukça ağır olmaları. Bu konuda bir iyileştirme yapılamaz mi? Belirli bir süre giydikten sonra ayak bileklerinde ağrılar oluşmakta böylece zaman zaman iş ayakkabısını giymeden sahaya çıkılmaktadır. Buda risk yaratmaktadır.

  5. iyi günler. Elektrik yalıtımlı emniyet ayakkabılarında antistatik özellik olur mu? Bilgi verebilir misiniz?

    • Evet, elektrik yalıtımlı emniyet ayakkabılarında antistatik özellik bulunabilir. Elektrik yalıtımlı emniyet ayakkabıları, elektrik şoklarından ve yüksek voltajlı ortamlardan korumak için tasarlanmıştır

  6. Çok teşekkürler, faydalı oldu. 

  7. merhaba Ahmet bey kandaki kursun meslek hastalığı sayilirmi

    • Evet, kandaki kurşun zehirlenmesi, bazı ülkelerde meslek hastalığı olarak kabul edilebilir. Kurşun zehirlenmesi, kurşunla çalışan bazı sektörlerde (örneğin, kurşun madenlerinde, pil üretimi, kurşunlu boya sanayisinde) işçilerin maruz kalabileceği bir risktir. Bu mesleklerde çalışanlar, kurşuna maruz kalmış havayı soluma veya cilt yoluyla temas etme gibi yollarla kurşun zehirlenmesine yakalanabilirler. Meslek hastalığı olarak kabul edilmesi durumunda, etkilenen kişilere sağlık hizmetleri, tazminat veya diğer tıbbi ve yasal haklar sağlanabilir. Ancak, bu konuda kesin bilgi için bu konuda uzman bir avukata başvurmanızı öneririm.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.