Ana Sayfa / Gaz Maskesi / Gaz Maskesi Kullanım Ömrü

Gaz Maskesi Kullanım Ömrü

Soru:

Gaz maskesi kullanım ömrü ne kadar?

Cevap:

En sık karşılaştığımız gaz maskesi (drager maske veya 3m gaz maskesi) sorularından biri olduğunu söyleyebilirim. Gaz maskesi kullanım ömrü sorulurken aslında filtre ömrü kast edilmekte. Gaz maskelerinin filtreleri değiştirilebilir olduğundan ömrü biten maske filtreleri değiştirilebilir. Gaz maskeleri temiz ve özenli kullanıldığında uzun yıllar işinizi görecektir.

Filtre ömürleri ise hiç kullanılmadan 5 yada 6 yıl saklanabilir. Raf ömürlerini filtrenin üstünden kontrol edebilirsiniz. Filtre açıldıktan sonra ise hiç kullanılmasa maksimum 6 ay ömrü vardır. Filtre kullanılmaya başladıktan sonra ise bu süre aşağıdaki etkenlere bağlı olarak düşecektir.

  • Kullanım süresi
  • Ortamdaki gaz yoğunluğu miktarı
  • Kullanan kişinin ağırlığı
  • Kullanan kişinin nefes alma sıklığı
  • Filtredeki aktif madde miktarı

Filtrenin ömrünü gösteren bir teknoloji henüz bulunamamıştır. Ortamdaki kimyasal kokuyu maske içinde hissetmeye başladığınızda hemen filtreyi değiştirmelisiniz.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

gaz maskesi standartlari

Gaz Maskesi Standartları

Gaz maskeleri ilk kullanımından bu yana çok değişmiş ve gelişmiştir. İlk zamanlarında basit karbonlu filtrelere …

4 Yorum

  1. Merhaba ben kendim ve kızım için maske almak istiyorum , kimyasal gaz ve savaş olayı beni her zaman çok etkilemiştir çocuğum için Allah korusun bu tür bir durumda korunabilmek için en iyi maske hangisiyse onu alacağım e posta ma cvp yazarak yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar

  2. Selamlar, 50 yillik hic kullanilmamis bir sovyet gaz maskesinin filtresi calismiyordur anladigim kadari ile. Peki amac disi temiz ortamda kullanilmasi sakıncalı mıdır?

    • Tarhi geçmiş veya tükenmiş filtlerin kullanımı önerilmemekte. Koku gelmiyorsa dikkatli bir şekilde kısa süreliğine kullanabilirsin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.