Ana Sayfa / Kulak Koruyucu / Gürültü Önleyici Kulaklık Seçimi

Gürültü Önleyici Kulaklık Seçimi

EN standartları – Kulak Koruma

Gürültüden korunma için iş kulaklığı almadan önce gürültünün kaynağı yerinde önlenmeye çalışılmalıdır (Susturucu kullanma veya set koyma gibi), eğer yerinde önlenemiyorsa uygun gürültü önleyici seçme adımına geçilmelidir. Çoğunlukla kullanılan gürültü önleyici ekipmanlar EN 352 kapsamındadır. Gürültü seviyesi 85 dB e ulaştığında çalışanlara kulak koruyucu ekipman verilmeli, kullanımı ile birlikte gürültü hakkında bilgi verilmeli, kkd kullanılmadığı durumlarda olabilecekler anlatılmalıdır. Gürültü seviyesi 85 dB geçtiği iş yerlerinde uygun kulaklık yada kulak tıkacı işveren tarafından sağlanmalıdır.

Kulak Koruma – genel uygulanabilir standartlar

  • EN 352-1 Ses kesici Kulaklık için standart.
  • EN 352-2 Kulak tıkaçları için.
  • EN 352-3 Barete takılabilir kulaklıklar için.
  • EN352-4 İletişimli kulaklıklar için.
  • EN 352-5 Aktif gürültü kontrolü yapan kulaklıklar için.
  • EN 352-6 Elektrikli ses girişi olan kulaklıklar için.
  • EN352-7 İletişimli kulaklıklar için standart.

SNR Nedir?

SNR İngilizce “Simplified Noise Level Reduction” yada “Single Number Rating” olarak bilinen gürültü azaltma derecesi diyebileceğimiz cümlenin kısaltılmış halidir. Çoğunlukla farklı gürültü koruyucu ekipmanları karşılaştırma için kullanılır. Basit bir şekilde anlatacak olursak şu şekilde hesaplanır:

Gürültü Seviyesi             100 dB

Kulak Koruyucu SNR    -30 dB

Kulağa gelen gürültü      70 dB

Kulağa gelen gürültü 87 dB sınırını aşmamalıdır. Bu sınır üstündeki sesler işitme problemlerine yol açabilir. Bu hesaplama farklı frekanstaki gürültüleri dikkate almadığından her zaman doğru değildir.

HML Nedir?

HML “Yüksek, Orta ve Düşük” farklı frekanslarda korumayı tanımlama için kullanılır. Farklı frekanslarda olan gürültülerin kulaklık tarafından engellenmesi de farklı olacaktır. Her frekans aralığı için farklı gürültü azaltma seviye değerleri genellikle koruyucu ekipmanın ambalajında gösterilir. Bu 30 dB’lik bir SNR si olan kulaklığın tüm frekanslar için 30 dB lik gürültü azalttığı anlamına gelmemektedir. (örnek olarak SNR si 37 dB olan 3M X5A kulaklık yüksek frekansta ki sesleri 27 dB azaltırken düşük frekanstaki sesleri 27 dB azaltabilmektedir.)

dB (desibel) Nedir?

Ses yoğunluğunu ölçmek için dB (desibel) kullanılır. İnsan kulağı, sesleri yoğunluk aralığında kaydedebildiğinden doğrusal bir ölçüm için uygun değildir. DB ölçeği, bu nedenle çok basit terimlerle, her 3 dB artış için kabaca iki katına çıktığı anlamına gelen bir log skalasıdır. 20 dB’lik bir artış, ses yoğunluğunu 100 kat arttıracaktır (yani, 60 dB, 40 dB’den 100 kat daha yüksektir). Kulakta oluşan ses maruziyeti 70-80 dB arasında olmalı, 87 dB i aşmamalıdır. Bununla birlikte yangın alarmı, ikaz sirenleri, araç sesleri gibi diğer sesleri algılanmasını engelleyen aşırı korunmadan da uzak durulması da önemlidir. Ayrıca kullanıcı ortam seslerinden aşırı izole edildiği hissine kapılırsa koruyucu kulaklık kullanmadan imtina edebilir. Bu nedenle sadece gürültü koruması gerektiren durumlarda doğru seviyedeki gürültüyü kesen doğru ekipman kullanımı oldukça önemlidir.

Koruma seviyelerine nasıl karar vereceksiniz?

Gürültüden korunma için basit gürültü düzeyi örnekleri

Korumanın gerekli olup olmadığına karar vermek için en iyi yol bağımsız bir uzmanın gürültünün olduğu ortamda gözlem ve ölçüm yapmasıdır. Çalışanın bulunduğu nokta ve civarında yapılan ölçümler sonucunda gürültü 85 dB ve üzeri çıkıyorsa hemen harekete geçilmelidir. Ekipmandeposu olarak peltor kulaklık modellerini önermekteyiz.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

68 Yorum

  1. zafer yaşam_koçu

    Merhabalar.av tüfeği ve silah için tavsiyeniz hangi kulaklık olur fiyet performans olarak.kulak hassasiyetim var ,yardımcı olursanız sevinirim. z_oflaz[at]hotmail-com adresime yazarsanız marka model

    • Ateşli silahlar ile birlikte kullanım için 3m optime 2 kulaklık önermekteyiz. Hem kulağa az baskı yapacaktır hemde ses kesme seviyesi oldukça iyidir. Ürün linkini paylaşıyorum. İnceleyebilirsiniz. ürün linki->https://www.ekipmandeposu.com/peltor-kulaklik-h520a-optime-2

      • İyi günler. Ateşli silah eğitmenimin önerisiyle kulaklık almam gerekiyor ve açıkca söylemem gerekir günlerdir sizin gibi açıklama yapan ürün gösderebilen bir sayfa görmedim. SNR NRR ne olmalı diye düşünürdüm. Başkasına yazmış olsanızda benim şu an işime yaradı. Teşekkürler.

  2. Ben bu kulaklığı alıcam sizce nasıl ?

    • Belirtmiş olduğunuz kulaklık ses kesme amacı ile üretilmiş bir kulaklık değildir. Kulak tıkacı kullanmanızı tavsiye ederim.

  3. Merhaba fabrikada yuksek sesli ortamda çalışıyorum pres ve değişik makinalar kulak ameliyatı oldum gürültüden korumam lazım hangi kulaklık sesi daha iyi keser yardımcı olursanız memmun olurum

    • merhabalar melek hanım. 3M Optime 3 serisi bir kulaklık kullanabilirsiniz. İşinizi göreceketir. En iyi si olsun derseniz 3m x5a kulaklık tavsiye edebilirim. Ürünlerin linklerine tıklayarak inceleyebilirsiniz.

      X5A Kulaklık
      h540a Kulaklık

  4. Merhaba. Babam taş kesme vb yüksek ses çıkaran işlerle ilgileniyor. Hangi kulaklığı önerirsiniz ?

  5. Dokuma fabrikasında çalışıyorum, turuncu kulak içi kulaklık kullanıyordum sesi yeterince kesmiyordu kulak içini de rahatsız ediyordu. içeride kaç db ses olduğunu bilmiyorum ama aşırı bir ses var bende kafa üstü kulaklık arayışına girdim. almışken kaliteli olsun dedim 3m X4A kulaklık aldım ilk kullanımda kulak içi kulaklığa göre sesi çok daha iyi kestiğini fark ettim sizce bu ürün uygun mudur?

    • Uygundur mustafa bey, almış olduğunuz kulaklık gayet iyi bir kulaklık. güvenle kullanabilirsiniz. Kulak tıkacına göre daha iyi bir koruma sağlayacaktır.

  6. Evim yamac bir yerde ve yaklasik 75 metre aşağımızda koy camisi var. Köylu ses duzeni ile devamli oynuyor ve ben kisiyorum onlar açıyor. Herhalde ezan sesi nekadar yuksekse o kadar sevap olduguna inaniyor bizim koylu. Tartismanin anlami yok . Iphone icin indirdiğim her iki app de olçumler 98dB ila 105 dB arasında çıkıyor (muezzinin ses tonu ile ilgili herhalde). Evde huzur, kalmadi aileme kulaklik alacağım ne alayim?

    • Öncelikle sesin çok yüksek olduğunu belirteyim. 3M optime 3 almanızı öneririm ancak konfor ve pratiklik açısından kulak tıkacı kullanmanız daha doğru olacaktır. Kulak tıkacları ortalama 1-2 tl civarında, alın deneyin memnun kalmazsanız kulaklık alırsınız.

  7. Merhaba ders çalışırken gürültü duymak istemiyorum. Ortam sesli de, nasıl bir kulaklık almam gerek? Yardımcı olursanız sevinirim.

  8. Atesli silahlarda ölçulen db değeri 145 155 arası ancak kulaklıklar en fazla 37 db snr degere sahip yani maruz kalinan 108 ila 118 db arası oluyor peki 80 85 üzeri zararlı ise biz hangi kulaklığı kullanacağiz

    • Kulaklıkların belli sınırları bulunmakta. Yapabileceğiniz en iyi çözüm kualk tıkacı ile birlikte kulaklık kullanmak olabilir. Bunun dışında 3m x5a kulaklığı incelemenizi tavsiye ederim.

      3m x5a kulaklık

  9. Ahmet bey merhaba,
    Öncelikle teşekkürler, diğer yorumlara cevaplarınızdan konu hakkinda bilgi sahibi oldum.
    Benim sorum ise şu;
    Özellikle askeri ve atıcıların kullandığı kulaklıklar da elektronik gürültü önleyici var İyi bir ürün olduğunu söylediğiniz 3M X5 te bu özellik varmıdır?
    Aşırı gürültülü kapalı üretim alanında bu elektronik özellikli ürünlerden kullansam daha iyi sonuç alırmıyım?

    • Kulaklığın elektronik olması ses kesme seviyesine bir etkisi yoktur. Kulaklığın üzerinde bulunan SNR değerlerine göre seçim yapın. Yüksek SNR değeri daha çok gürültü keseceği anlamına gelir.

  10. Merhaba, 10 gün önce pompalı tüfek ile ses mermisi ateşlemiş bulundum bulunmaz olaydım kulaklarımın çınlamasından uyuyamıyorum. 12 cal uygun cebimi yakmayacak ama kulaklarımıda etkilemeyecek model önerirmisiniz?

  11. Merhaba, Ben süngerimsi kulak tıkacı aldım hala insan kelimelerini duyabiliyorum bana önereceğiniz gürültü giderici hangisi olabilir (yaptığınız bir yorumda gördüğüm kadarıyla öneri güzel ama yanımdaki sesleri de kesebilecek mi )

    • Hiç bir kulak tıkacı sesleri %100 kesmez, önemli ölçüde azaltır. Moldex 7700 veya 3m 1100 en çok tercih edilen kulak tıkaclarıdır. Bu iki modeli deneyebilirsiniz.

  12. merhaba,
    eşimin her iki kulağında ayrı ayrı otoskleroza bağlı yaklaşık %50 işitme kaybı mevcut. hem kulağı korumak hem de gürültü kirliliğinden korunmak için özellikle elektrik süpürgesi , salonumuzun yanındaki işlek caddeden geçen araba ve özellikle motorsiklet gürültülerinden korunmak için hem eşime ve hem de bana hangi kulaklıkları tavsiye edersiniz ? kesinlikle almayı planlıyorum ama yanlış bir kulaklık almaktan da imtina ediyorum.

  13. bir sorum daha olacak. Tarım alanında ilaçlama yaparken rüzgarın da etkisiyle tarım ilaçlarına maruziyet oldukça fazla , sık ve yoğun. bu tür durumlarda hangi maskeleri önerirsiniz ? bu da oldukça hayati bir konu.şimdiden ilgi ve alakanız için teşekkür etmek istiyorum .

  14. merhaba ya ben öğrenciyim ders çalişıyorumda ders çalişırken dışarı daki seslerden etkileniyorum bunu için hangi kullaklık öneriirsiniz

  15. Ahmet Bey, aşırı gürültücü komşuma karşı 37 db kulak tıkacı + 37 db kulaklık kullanırsam toplamda ne kadarlık koruma sağlar?.. Son olarak piyasada snr’si 37’nin üstünde kulak tıkacı ve kulaklık bulunabilir mi? Teşekkür ederim.

  16. Hocam selâmlar. gürültü önleyici kulaklığı 2.5- 3 saat kesintisiz takmanın kulağa bir zararı var mıdr?

    • Kulağa zararı yoktur ama uzun süre kullanmak rahatsızlık verebilir. Arada dinlenmeniz tavsiye edilir.

  17. Merhaba Ahmet Bey,
    Ben teknik uzmanım.Arızalara müdahale etmek için sistem odasında çalışmak durumundayım ve bazen uzun süreli çalışmalarım oluyor.Birçok makinanın bulunduğu bu ortam çok sesli dolaysıyla kendimi korumam için hangi kulaklık uygun olur.Kulak tııpası kolay ama pratik olmuyor.Telefonla konuşma yapmak istediğimde çıkarıyorum.Bluetooh lu bir kulaklık olsa ama hangisi?
    Yardımlarınız için teşekkür ederim.

  18. Merhaba,
    Evden çalışmaya başladığımız için bir çok gürültüye maruz kalmaya başladık. Özellikle sokakta oynayan çocukların gürültüsü dayanılacak gibi değil. Çok yoğun kpnsantre olmam gerektiği zamanlarda inanılmaz sıkıntı oluyor. Nasıl bir kulaklık önerirsiniz.

    • Kulak tıkacı (moldex 7700 gibi) kullanmak daha pratik bir seçenek olacaktır sizin için. Kulaklık kullanmak isterseniz 3m h540a modelini deneyebilirsiniz.

  19. Merhaba, kompresör dairesinde sürekli çalışan bir işçi için hangi kulaklığı önerirsiniz ve kulaklıktan olması gereken özellikler nelerdir. teşekkürler

  20. Merhaba sağ kulağımda hafif derece işitme kaybı var snr 37 kulaklıkla atış yapsam kulağımı korurmu Ahmet bey

  21. Merhaba
    ortam ölçümlerime göre 87 dB 8h Lex çıkıyor ,bir diğer bölümüm de 95 dB çıkıyor
    fabrikamız için ne kullanmamızı önerirsiniz?

  22. Merhaba evimin etrafı inşaatlarla çevrili ve evde hemen hemen hergün elektrik süpürgesi çalıştırılıyor. Sitedeki çocukların gürültüsüyle birleşince dayanılmaz bir hal alıyor. Hangi kulaklığı önerirsiniz

  23. merhabalar mersin limanında yeni işe başladım yçok yoğun ses trafiği ve vinç ve terberg dediğimiz konteynır taşıyan saha tırları ve bunların tam çalışma alanlarında görev almaktayız çok gürültülü ve kulağa aşırı zarar verebiilecek bir ortam bu seslerden korunmak ve bu sesleri algılayıpta beyne sinyal veren mesela bu sesin vinç sesi yada tır işmakinası sesi ikazını veren kulaklık mevcutmudur sonuçta pür dikkat can güvenliğini korumak adına herhahgi biraracın bize çarpmaması adına sağımıza solumuza ileri veya ger gelen araçların bize çarpması adına dikkatli bir şekilde çalışıyoruz bu nedenle bahsettiğim özelliklerde çalışırken kulağımıza takılı olan kulaklık beyne sinyal verebilecek dışardaki sesleri kulağı zarar görmeden hangi iş makinasının ikaz düdüğü olduğunu bize yansıta bilecek bir kulaklık mevcutmudur yada bu özelliklere yakın kulaklıklar varmı yada takım halinde sadece koruyucu kask varmıdır

    • Merhaba Halil bey, konu ile ilgili limanın iş güvenliği uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ederim. Ortamı görmeden vereceğimiz tavsiye uygun olmayabilir. Yardımcı olmadağımız için üzgünüm.

  24. Merhaba gürültülü bir ortamda makinelerde operatör olarak çalışmaktayım ortamın ve makinelerin vermiş olduğu seslere karşı bana önere bileceğiniz 🎧 varmı not 👂 Kulak zarı ameliyatı geçirdim bir hafta oldu işe başlamadan önlem nasıl alabilirim? Teşekkürler

  25. Merhaba araba fabrikasında çalışan işçiyim 1 ay önce kulak zarı ameliyatı oldum gürültü 85 db deniliyor fakat 95 db gültü var kulak tıkayıcısı kullanılıyor ben kulaklık aldım kendime kullanıyorum fakat kullanırken kulağıma baskı yapıyor bana baskı yapmayan bir kulaklık önerirmisiniz teşekkürler 🙂

  26. Merhabalar,ben dis hekimiyim. Aerator sesine bağlı işitme kaybı başlamış. İş yeri hekimi korumam gerektiğini söyledi. Yukarıda paylaştığımız çoğu ürüne baktım kulaklık tipte istemiyorum çünkü zaten pandemi olduğu için hem siperlik hem de gözlük kullaniyorum. Kafamda başka bir alete yer kalmadı 😂 kulak tikaclari etkili olur mu sizce?

  27. Merhabalar calisirken 1 bucuk metre uzagimdaki 1 2 insanın telefon konusmalarinda cikardiklari seslerden asiri derecede rahatsizlik duymaktayim. Sesleri mumkun oldugunca kesmek icin ne yapmaliyim. Hangi kulakligi onerirsiniz.Yardimci olursaniz cok sevinirim.

    • Kulaklıklıkdan ziyade kulak tıkacı kullanmanız daha uygun olur. Kulak tıkacı veya kulaklık sesi tamamen kesmez.

  28. merhaba babamın çok hasas kulakları vardır her bir ufak tıkıltığı duyar sade yanındaki insan sesini duyup gerisi duymak istemiyor rahatsız olur ona nasıl bi ses giderici önerirsiniz.
    saygılar

  29. Öncelikle merhabalar. Ses yalıtımı olmayan bir apartmanda oturmaktayım. Bilhassa alt kattan ve üst katan televizyon sesi, konuşma sesi geliyor. Geceleri 3M 1100 kulak tıkacını takıp uyuyorum. Gündüzleri ise bilgisayardan izlemem gereken videolar oluyor. Kablosuz kulaklığın üstüne evde ders çalışırken yaklaşık 1 aydan beri peltor optime 3’ü (H540A) kullanıyorum. Fakat basınçtan ziyade ağırlığından dolayı pek rahat edemiyorum. Sanırım 285 grammış. Ders çalışırken öne doğru eğilerek kitaba, deftere vs. bakıldığından boynumda da ağrı oluyor. Optime 2’yi (H520A) bu noktada önerir misiniz acaba? (Onun ağırlığı 210 gram olarak geçiyor. Rahatlık açısından pek bir farkı olur mu? Arayış içindeyim yardımcı olursanız sevinirim

    • Kulak tıkacı kullanırsanız daha rahat edersiniz. Baaşlangıçda alışması zor olabilir ama zamanla rahat edeceksiniz. Bir çok müşterimiz uyurken kulak tıkacı kullanmakta.

  30. Size daha net bilgi verebilmek adına telefonuma ses aplikasyonu indirip test ettim. Ortalama ses 20 ile 30 desibel arası sese maruz kalıyorum. Acaba ne tavsiye edersiniz?

    • 30db çok yüksek bir gürültü seviyesi değil. Kulak tıkacı kullanabilirsiniz. Eğer kulaklıklık kullanmak isterseniz ilk seviye bir kulaklık işinizi görecektir.

  31. Abi ben ders çalışıyorum günde 3 4 saat kadar videolu ders çalışıyorum tabi kulaklık lazım işitmeye az zarar verecek öneri kulaklık varmı abi

  32. Merhaba ,

    Kapalı bir ortamda iş makinesi çalışma yapan soförün sesden dolayı rahatsızlık duymaktadır ne önerirsiniz

    • Ses yalıtımı ve kulak koruması gibi tedbirler, kapalı bir ortamda iş makinesi çalışan bir sürücünün sesden dolayı rahatsızlık duymasını azaltabilir. İşte bazı öneriler:

      Kulak Koruyucu Kullanımı: Yüksek ses seviyesine maruz kalınan ortamlarda, kulak koruyucu kullanmak oldukça önemlidir. İş makinesi kullanırken, uygun kulak koruyucu cihazları takmak, işitme kaybını önlemeye ve sesden kaynaklanan rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olacaktır.

      Ses Yalıtımı: İş makinesinin kabinini ses yalıtımı malzemeleriyle donatmak, dışarıdan gelen gürültüyü iç mekânda en aza indirecektir. Ses yalıtımı malzemeleri, sesin emilmesine ve yansımasını azaltmaya yardımcı olur.

      Mola ve Dinlenme Süreleri: Uzun süreli yüksek ses seviyelerine maruz kalmaktan kaçınmak için sık sık mola vermek ve dinlenme süreleri planlamak önemlidir. Bu şekilde işçi, iş makinesinin gürültüsünden ara verebilir ve kulaklarını dinlendirebilir.

      Ses Seviyesi Kontrolü: Eğer iş makinesinin ses seviyesi ayarlanabiliyorsa, mümkün olduğunca ses seviyesini düşük tutmak da işçinin rahatlığını artırabilir.

      Eğitim: İş makinesi kullanıcısına, iş makineleriyle çalışmanın potansiyel risklerini ve alınması gereken tedbirleri anlatan eğitimler vermek önemlidir. Böylece, işçi sesden dolayı oluşabilecek rahatsızlıkların farkında olacak ve önlemleri alabilecektir.

      Unutmayın ki işçi sağlığı ve güvenliği, çalışma ortamında alınan önlemlerle büyük ölçüde artırılabilir. Sesden kaynaklanan rahatsızlığı azaltmak için yukarıdaki önerilere uygun bir şekilde uygulama yapmak, işçinin sağlığını korumak açısından önemlidir.

  33. Merhabalar kolay gelsin ben evde ses konusunda komşulardan sıkıntı yaşıyorum evi değiştirme şansımda yok kulaklık olarak ne önerebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.