Ana Sayfa / Toz Maskesi / Toz Maskesi Standartları ve Seçimi

Toz Maskesi Standartları ve Seçimi

Yaygın kullanılan standartlar

EN149 – Gaz maskesi ve toz maskeleri için genel standart

EN405 – Gaz ve tozlardan valflı filtreleme ile koruma sağlayan yarım yüz maskeler için standart

EN140 – Yarım yüz maskeler için asgari gereksinimler

EN136 – Tam yüz maskesi standartları

EN137 – Kendinden hava beslemeli maske standardı

EN143 – Toz Filtreleri için standart

EN146 – Güç kaynaklı maskeler – başlıklar ve kasklar için standart

EN147 – Güç Kaynaklı maskeler için minimum standartlar

EN270 – Güçlü hava beslemeli maskeler

EN371 – Düşük kaynama noktasına sahip organik maddeler için kullanılan gaz yada kombine filtreleri maskeler.

EN529 – Solunum sistemi seçimi, kullanımı ve bakımı

EN1146 – Sadece kaçış başlığı bulunan, kendi kendine yeterli açık hava devre basınçlı maske standardı

EN1835 – Hafif işler için basınçlı hava hatlı maske standardı

EN12941 – Güç kaynaklı maskeler

EN12942 – Güç kaynaklı tam yüz maskeler için standart

EN14387 – Gaz & duman filtresi için standart

Toz maskeleri ev işlerinden ağır sanayi kadar bir çok farklı alanda kullanılmaktadır.

Tek kullanımlık toz maskeleri

En yaygın kullanılan solunum koruyucu maske tipi nispeten ucuz oldukları için tek kullanımlık toz maskeleridir. Bu tip maskelerin 3 temel koruma seviyesi bulunmaktadır. Tek kullanımlık toz maskeleri rahat nefes almak için valflı (ventilli), düşük miktardaki gaz ve buhardan korumak için karbonlu tipleri bulunmaktadır. Koruma seviyelerinin kısa bir özeti aşağıda özetlenmiştir.

FFP1 – APF4 -> Zehirli olmayan tozlar,su ve yağ kökenli sis ile dumanlar. Zehirsiz tozlarla, sis ve duman oluşan yerlerde. Elle zımparalama, delme ve kesme işlerinde.

FFP2 – APF10 -> Suya ve yağa dayalı zararlı tozlar, dumanlar ve aerosoller. Yumuşak ağaç, cam elyafları, metal ve plastikler (PVC kökenli) ile yağ kökenli sislerle çalışmak.

FFP3 – APF20 -> Zararlı ve kanserojen tozlar, dumanlar ile suya ve yağa dayalı aerosoller. Son derece toksik metaller, sert ağaç, radyoaktif ve biyokimyasal aktif maddeler ile yağ kökenli sisli ortamlarda çalışırken.

APF, maskenin sağladığı koruma düzeyini belirten ” Koruma Faktörü – Assigned Protection Factor ” dür. APF’si 20 olan bir solunum cihazı, APF’si 10 olan bir maskeye göre iki kat korur. WEL, basit bir ifadeyle, belirli bir süre boyunca ortalandığında izin verilen havadaki kirleticilerin maksimum miktarı olan “İşyeri Maruziyet Sınırı – Workplace Exposure Limit” dır. Açıkça bu, kirleticiye bağlı olarak değişir ve kullanılan iki referans süresi vardır, TWA (8 saatlik Ağırlıklı Ortalama) ve STEL (15 dakikalık Kısa Süreli Maruz Kalma Limiti) NR, FFP solunum cihazlarıyla birlikte kullanıldığında, maskenin tekrar kullanılmak üzere tasarlanmadığını, başka bir deyişle bir kez kullanılıp atılması gerektiğini belirtir. R ile FFP birlikte kullanıldığında, maskenin birden fazla kez kullanılabileceğini belirtir, maskenin hala kullanılabilir olduğundan emin olunabilmesi için özen gösterilmesi gerekir. Pratikte maskenin kullanım ömrünün tespit edilmesinin zor olacağı unutulmamalıdır. D ile FFP solunum cihazlarıyla birlikte kullanıldığında, maskenin ilave Dolomit tıkanma testi geçirdiğini belirtir. Bu testten geçen maskeler diğer toz maskelerine göre daha zor tıkanır.

Gaz ve buhar için filtre tipleri

Partikül filtreleri bazı durumlarda gaz ve buharlara karşı kullanılıyor olsa da gaz ve buhar tehlikelerine karşı A tipi, B tipi, E tipi yada K tipi filtrelerden birini kullanmak çoğu zaman daha doğru olacaktır. Gaz ve toz korumanın birlikte gerektiği durumlarda ise kombine filtre kullanımı önemlidir.

Tip Renk Tehlike Türü Örnek Durum Seviyeler
A1 Kahverengi Organik gaz ve buharlar, kaynama noktası >65ºC Boya işleri, yapışkan ve çözücülerle çalışırken 10 x WEL (Yarım yüz) 20 x WEL (Tam Yüz) yada 1000 ppm hangisi daha düşük ise
A2 Kahverengi Organik gaz ve buharlar, kaynama noktası >65ºC Yüksek kontrasyonlarda A1 ek olarak Daha yüksek kontrasyonlarda ve daha uzun süreli kullanımlarda 10 x WEL (Yarım yüz) 20 x WEL (Tam yüz) Yada 5000 ppm hangisi daha düşük ise
A1B1E1 Kahverengi + gri + sarı A1 + inorganik gaz ve buharlar + asit gazları. (Karbon Monoksit hariç) A1 ek olarak klor, brom, hidroklorik asit ve diğer asit gazlarına karşı 10 x WEL (Yarım yüz) 20 x WEL (Tam yüz) Yada 1000 ppm hangisi daha düşük ise
A1B1E1K1 Kahverengi + gri + sarı + yeşil ABE1 + amonyak ve amonyak türevleri. ABE1 ek olarak amonyak ve amonyak türevlerine karşı. 10 x WEL (Yarım yüz) 20 x WEL (Tam yüz) Yada 1000 ppm hangisi daha düşük ise

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

toz maskesi standarları

Toz Maskesi Standartları

Toz maskesi ağzı ve burnu kapayan genellikle tekstil kaynaklı materyallerden yapılmış, elastik bantlar ile yüze …

8 Yorum

  1. ibrahim Can Kara

    Merhabalar sazlık ve mısır koçanları nin katı yakıta dönüştürüldüğü bir işletmemde hangi tür maske önerebilirim yardımcı olurmusunuz. Teşekkür ederim.

    • Çıkan tozun miktarına ve büyüklüğüne bakmak lazım ama p2 seviyesi bir toz maskesi kullanılması uygun olacaktır.

  2. Ahmet bey merhaba.
    FFP2 ve FFP3 maske testi için önerebileceğiniz bir laboratuvar var mı? Bu maskelerde kumaş farkı önemli mi?

    • Size önerebileceğim bir laboratuvar bulunmamaktadır. Sgs, bureau veritas ve intertek çeşitli testler konusunda önde gelen kuruluşlardır. Bunlar ile görüşüp yaptıkları testleri öğrenebilirsiniz, yapmıyorlarsa da sizi daha doğru yönlendireceklerdir.

  3. Oğuzhan Bedel

    Merhabalar,
    Ev içerisinde hobi amaçlı ahşap işlerle uğraşırken; zımpara, ahşap çıta kesimi, boyama , vernik çalışması gibi işlerde hangi tür maskeyi önermektesiniz? Ayrıca bu gibi basit işlerde maske kullanmak faydalı ve gerekli midir?

    • Öncelikle vernik gibi uygulamaları balkon, bahçe gibi yerlerde yapmanızı öneririm. Aşırı bir kimyasal kullanımı yok ise Karbonlu bir toz maskesi kullanmanız yeterli, faydalı olacaktır.

  4. Merhaba Ahmet Bey,

    bir gıda firmasında çalışmaktayım personellerimiz nişasta ve un tozuna maruz kalmaktadır. Havalandırma mevcuttur. Ne tür bir maske kullanmamızı önerirsiniz?

    • Öncelikle havalandırmanın güclendirilmesini tavsiye ederim. Maske olarak ffp2 veya ffp3 kullanabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.