Ana Sayfa / Toz Maskesi / Toz Maskesi Standartları

Toz Maskesi Standartları

Toz maskesi ağzı ve burnu kapayan genellikle tekstil kaynaklı materyallerden yapılmış, elastik bantlar ile yüze sabitlenebilen solunum koruyucu ekipmanlar olarak tanımlanır. İnşaat ve marangoz atölyesi gibi yoğun toz bulunan ortamlarda çalışanlar tarafından sıklıkla kullanılır. Toprak ve ağaç tozu gibi klasik tozların yanında alçı, tuğla, cam yünü, silis tozu gibi farklı toz türleri içinde kullanılır. Günümüzde toz maskeleri farklı uygulamalar ile tıp ve boyacılık gibi aslında gaz maskesinin kullanımının uygun olacağı yerlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Cerrahi maske olarak bilinen bu maskeler farklı koruma sınıflarına sahiptir.

Toz maskelerinin hafif, ucuz ve kullanımın rahat olması tercih sebebidir, ancak unutulmamalıdır ki toz maskeleri bu rahatlıklarına oranla koruma seviyeleri sınırlıdır. Toz maskelerinin yüze tam oturmaması, burun yanlarının açıkta kalması gibi durumlar nedeniyle hava kaçakları sıklıkla görülmektedir. Tehlikeli kimyasal gazlara yada biyolojik kirlenmelere karşı kullanımı sakıncalı durumlar doğurabilir. Ekipmandeposu olarak önerimiz toz maskelerinin toz dışında kullanılacak ise uzman izni ile kullanılmasıdır.

toz maskeleri ffp1 ffp2 ffp3
Farklı koruma seviyesindeki toz maskeleri

Ülkemizde Toz Maskesi Standartları

Toz maskeleri için farklı standartlar bulunmaktadır. Amerika ve Avrupa Birliği standartları en çok kullanılan ve bilinen standartlardır. Ülkemiz Avrupa Birliği standartlarını kullandığı için diğer standartlara bu yazımızda girmeyeceğiz. Toz maskelerinin Avrupa standart EN 149 dur. Alacağınız yada kullanacağınız toz maskesi üzerinde EN 149 ve CE ile işaretlenmiş olmasına dikkat etmelisiniz. EN 149 a göre maskeler 3 koruma sınıfına ayrılmıştır. Bunlar;

FFP1: Mekanik çalışma ortamlarında ortaya çıkan zehirli olmayan tozlar için koruma sağlar. Bu tip tozların solunumu uzun sürede solun sistemini tahriş edebilir. FFP1 Maske Toksik tozlara ve fibrojenik tozlara karşı koruma sağlamaz.

FFP2: Ortamdaki katı tozların yanısıra duman ve aerosellere (havadaki küçük sıvı parçacıkları) karşı koruma sağlar. FFP2 Maske fibrojenik tozlara karşı koruma için kullanılabilir. Bu tip parçacıkların solunması kısa sürede solunum sistemini tahriş edebilir ve uzun vadede fibroz a (bir tür akciğer hastalığı) neden olabilir.

FFP3: En üst koruma seviyesine sahip toz maskeleri bu gururdadır. Zehirli toz, duman ve aerosellere karşı koruma sağlar. Bakreri, virüs ve bitki sporlarına karşı koruma sağladığı gibi kanserojen ve radyoaktif maddelerin tozlarının bulunduğu ortamda solunum koruyucu olarak da kullanılabilir.

Not: N95 NIOSH (Amerika Kaynaklı) standarttı olduğu için bu yazımızda bahsedilmemiştir. Eğer N95 standartlı bir maske arıyor iseniz FFP3 maske kullanabilirsiniz. Normal yollardan ülkemizde N95 maske bulmanız mümkün değildir.

 

Gaz maskesi mi yoksa toz maskesi mi kullanmalıyım gibi aklınıza takılanları yorum kısmından yazarak bize gönderebilirsiniz.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Toz Maskesi Standartları ve Seçimi

Yaygın kullanılan standartlar EN149 – Gaz maskesi ve toz maskeleri için genel standart EN405 – …

49 Yorum

  1. cam fabrikasında çalışıyorum * toz ve gaz * mevcut bunlara uygun maske önerebilirmisiniz

    • Ortamda toz ve gaz beraber bulunuyor ise sadece gaz filtresi veya toz maskesi kullanmanız işe yaramayacaktır. Yapmanız gereken gaz + toz filtresi beraber olan bir filtre ile birlikte gaz maskesi kullanmak. aşağıdaki linkten örnek bir model görebilirsiniz.

      3M 7502 Maske

  2. Merhaba kırma eleme (kalker) tesisinde tercih edilen toz maskesi standart örneği nedir?

    • Kalker yani kireç taşı tozu için toz maskesi arayışı içinde iseniz ve sadece solunum koruma için ihtiyacınız var ise FFP2 seviyesinde bir toz maskesi yeterli olacaktır. Gözde ve yüzde yanma oluyor ise tam yüz maskesi ve yine P2 seviyesinde bir toz filtresi kullanılması gerekir. Bu iki seçenek arasındaki seçim tamamen çalışma ortamındaki duruma (havalandırma vs..) bağlı. FFP2 maskeler için standart -> EN 149:2001+A1:2009 , P2 Filtre Standartı -> EN143:2000 . Aklınıza takılanlar için buradan yazabilir yada bize ulaşabilirsiniz.

      FFP2 maske
      yarım yüz maskesi
      3m toz filtresi

  3. Bahçe işlerinde çalışan personeller için p1 yeterli olur mu acaba, ağaç kesimi çim biçme vb.

    • P1 yeterli olacaktır. Açık hava olduğu için rahatlıkla p1 seviye maske kullanılabilir. Tabi ilaçlama işlemleri gibi zirai ilaç kullanımını ayrı tutuyorum.

  4. yaklasik 1 yıldır katı gübre fabrikasında çalışmaktayım kullanılan maskeler ffp1 standartlarında acaba yeterlimi

    • Ortamı görmeden net bir şey söylemek zor. Ortam havalandırmasına göre kullanmanız gereken maske tipi değişiklik gösterebilir. Direk şunu kullanmalısınız deyip yanlış yönlendirmek istemem. Ortam ölçümü yapma şansınız yok ise farklı tip maskeler deneyip seçim yapmak mantıklı olacaktır.

  5. Metal Döküm fabrikasında hangi standartlarda özellikte maske tipi kullanılması daha uygun olur? FFP2 yeterlimidir?

  6. Marangoz ve ağaç işlerinde kullanacağım toz maskesi p2 yeterli olurmu
    Yarım yüz şaklinde olan toz maskeleri varmı

    • Yarım yüz maskelerde p2 filtre bulunmakta. Marangoz işlerinde p2 toz maskesi yeterli olacaktır. Toz maskesi deneyin memnun kalmaz iseniz yarım yüz maskeye geçiş yaparsınız.

  7. Elektrik tesisatçısıyım. Briket, tuğla vb. tozlara sıklıkla maruz kalıyorum. Hangi tip maskeyi önerirsiniz.

    • Bahsetmiş olduğunuz tozlar için ffp1 seviyesinde bir maske kullanmanız yeterli olacaktır. Ülkemizde üretilen ege marka maskeler bu iş için hem hesaplı hem kalitelidir. Çoğu nalburda da bulabilirsiniz.

  8. Süheyla Deniz

    Merhaba, nanomalzeme sentezlerken ve nanomalzemelerle çalışırken kullanılması en uygun olan maske ve eldiven modeli önerir misiniz? Nanomalzemeler çok küçük boyutlu olduğundan solunum ve deri yoluyla vücuda girip zararlı etkiler gösterebilirler.

  9. Son zamanlarda Çin’de görülen grip virüsüne karşı hangi maskeleri kullanmalıyız.
    Drager X-plore 1730 FFP3 NR D veya 3M Aura 9332+ FFP3 NR D secimleri uygun mudur?
    Bu markaların dışında muadil kalitede yerli malı var mıdır?

    Teşekkür ederim.

    • Markadan ziyade maskenin FFP2 veya FFP3 olması gerekmektedir. FFP2 ve FFP3 maskeler n95 standartını karşıladığından dolayı virüs ve bakteri koruması için kullanılabilir.

  10. Bentonit fabrikasında kedi kumu üretimi için hangi maske kullanılmalı, ayrıca soda eklemeside yapılıyor

  11. Merhabalar alçı fabrikasında iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaktayım. Alçının tamamen sıfırdan üretilmesi, paketlenmesi işlemleri yapılmaktadır. Önerebileceğiniz maske türü hangisidir ?

    • Geç cevap yazdığım için kusura bakmayın Hakan Bey,
      Bu soruya tam bir cevap vermem nümkün değil çünkü işleme göre ihtiyaçlarınız değişebilir. Ancak şöyle bir öneride bulunabilir. Çalışanlara p2 seviyesi bir toz maskesi dağıtabilir ve ihtiyaca göre maskenin seviyesini ayarlayabilirsiniz. Göz yanması olan yerlerde toz maskesini tam yüzle değiştirebilir yada gözlük verebilirsiniz.

  12. n95 sertifikalı maskeniz varmı yada ne önerirsiniz

    • Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın. N95 maske tedariği konusunda sıkıntı yaşamaktayız.

  13. aysit tansel

    Ahmet Aktan’a bir soru. Hava alanina gidecegim. Misir’a seyahayim var ucakla. EN149 maskesi aldim. Acaba bu corona virus icin yeterli olur mu?

    • ffp2 veya ffp3 maske kullanmalısınız. Maskenin ventilli olup olmaması çok önemli değil koruma için.

  14. Kot fabrikasında zımpara işlemi için ffp1 yeterli olur mu?

    • P2 seviyesinde bir maske kullanmanızı öneririm. Normal zamanda aralarında çok bir fiyat farkı yoktur.

  15. Selamlar Abek filtrenin. n——r—- p— ya da ffp olarak karşılığı nedir?
    Yani mesela 3m 6800 full mask i n95 ya da ffp 3 standardında kullanabilmek adına filtre seçer iken hangi filtreyi secmemiz gerekir.
    Tahmin ettiğiniz üzere bu maskeleri normalde iş için kullanıyorduk şimdi salgı. için kullanmayı düşünüyorum yardımcı olursanız sevinirim. Bir de fiktre degistirme sikligi ne ollmali. Zira çok terim ve tabir var hepsine hakim olmadığımız için yanlış yapmamak adına sormak istedim. Şimdiden ilginiz ve cavabiniznicin teşekkür ederim. Hepimize kolay gelsin umarım hep birlikte bu zor dönemi sağ salim atlatacağız.

    • Şöyle anlatmaya çalışayım abek gibi gaz filtrelerinde “ffp3” gibi seviyeler olmaz, bu seviyeler toz gibi kirleticiler için sınıflandırılmıştır. Abek gibi gaz filtreleri tozları geçirmez yani tearik olarak ffp3 seviyesinden daha üst bir seviyeye sahiptir. Virüs bakteri gibi organizmalara karşı gaz filtreside kullanabilirsiniz. Ömürleri ise en fazla 6 aydır, tıkanınca yada içine koku almaya başlayınca değiştirmeniz gerekir.

  16. 3m 7502 maskem var. Viruse karsi koruyabilmesi icin takmam gereken filitre nedir? Elimde 3m 6035, 6051 ve 5925 var. Bunlardan biri olur mu?

  17. FFP3 sınıfıda maske artık pıyasada kalmadı bende yarım yüz gaz maskesi ve filtre almayı düşünüyorum sizce FFP3’in karşılığı gaz filitresi hangisidir teşekkür ederim

    • Aslında tüm gaz filtreleri işinizi görecektir, çünkü gaz filtrelerinin geçirgenliği FFP3 seviyesi bir maskeye göre daha azdır. Tercihen Abek kullanabilirsiniz.

  18. Merhaba, birkaç tekstil firması fp2, fp3, N95 üretiyor. Ultrasonic değilde makine dikişiyle üretim söz konusu. Bu ürünlerin AB’de geçerliliği var mı?

  19. Merhaba Ahmet Bey, silis kumu maruziyetinin yoğun olduğu, silikozis’e yakalanma ihtimailinin olduğu bir alanda nasıl bir maske kullanılmalıdır? doğrudan marka model bildirmeniz mümkün müdür?
    teşekkür ederim.

    • Öncelikle tozu kaynağında yok etmeyi denemelisiniz, daha sonra p2 veya p3 tipi toz maskesi toz yoğunluğuna göre kullanılabilir.

  20. Okul ortamında sınıf temizliği için temizlik personellerinin toz maskesi takma zorunluluğu var mı? Yoksa her türlü ortamlarda kullanımı gerekir mi? Ortamdaki toz ölçülemiyor. Toz oranı ne olduğunda takılma zorunluluğu oluşur?

    • Zorunlu olup olmadığına ancak toz ölçümü yaparak karar verebilirsiniz. Önerim ffp2 seviyesi bir toz maskesi kullandırmanızdır.

  21. Ahmet bey merhaba, kuvars kumu hazırlama tesisinde çalışmaktayım. (Silis tozu) İş yerinin verdiği yarım yüz maskesini burun ameliyatı geçirdiğim için doktorum önermiyor. Çalıstıgımız boyut 500 mikron ve daha küçük boyutlar. Sağlıgımı tehlikeye atmayacak bir maske önerebilir misiniz?

  22. Merhaba ben restorasyon atölyesinde çalışmaktayım genel olarak metal tozu,pas ve korozyonlarına maruz kalmaktayım.Hangi maskeyi önerirsiniz

    • FFP2 veya FFP3 seviye toz Maskesi kullanabilirsiniz. Eğer çok uzun süreler kullanmayacaksanız abek+p3 filtreli bir solunum maskeside tercih edebilirsiniz.

  23. Merhaba metel işinde calısyrm tesviye ci olarak yanı taşlama yapıyorum hangı maske kullanmam gerek ve tam koruma saglar mı

    • FFP3 Seviyesi bir toz maskesi kullanabilirsiniz. Ventilli olursa daha rahat ederseniz. Maske kullanımı kadar önemli olan ortam havalandırmasıdır. Ortam havalandırması ile beraber maske kullanımı tam koruma sağlar.

  24. Dinlenme tesisinde çalışıyorum ve merkezi sistem kömür ile çalışan kalorifer sistemi var. Her gün bunu temizliyor ve kömür doldurma yapıyorum. Kömürün kendisinden ve yandıktan sonra kaloriferi temizlerken ki toz ve gazdan korunmak için hangi maskeyi almalıyım?

  25. Merhaba un fabrikasında çalışan bir birey hangi maskeyi takmalı?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.