Ana Sayfa / Soru Cevap / Heimlich Manevrası Nedir? (Hemlik Manevrası)

Heimlich Manevrası Nedir? (Hemlik Manevrası)

Birçok insanın yaşarken başına gelebilme ihtimali olan solunum yolu tıkanıklıklarında, tıkanmaya neden olan cismin çıkartılması için yapılan bir müdahale tekniğine Heimlich manevrası denir. Yetişkinlerin yemek yerken aynı zamanda konuşmaya çalışmaları esnasında veya çocukların sert bir cismi ağızlarına koymaları neticesinde soluk borusu tıkanabilir. Böyle bir durumda cisim öksürerek çıkartılamadığı durumlarda uygulanması gereken en etkili yöntem heimlich manevrasıdır. Nefes borusuna yabancı bir cismin kaçması nedeniyle boğulma olayları yetişkinlerde ve özellikle çocuklarda sıkça rastlanılan acil olaylardır. Anında ve doğru müdahale ile bu tür boğulma olayları önlenebilir.

Halk arasında hemlik manevrası olarak da bilinen bu yöntemin önemli bir ilk yardım uygulaması olduğu ve hayat kurtarıcı bir teknik olduğu unutulmamalıdır.

Heimlich yöntemini kim bulmuştur?

İnsan hayatı için büyük önem arz eden heimlich manevrasının mucidi Henry Heimlich dir. Hery Heimlich, insanların solunum yoluna yemek ya da yabancı cisim kaçmasıyla tıkandığını ve neticesinde boğulma riskiyle karşı karşıya kalındığını fark edince bu hayat kurtarıcı tekniği bulmuştur. 1974 yıllarında bulunan ve kendi adının verildiği bu heimlich tekniği sayesinde 100 binden fazla insanın hayatının kurtarıldığı belirtilmiş ve o günden itibaren de uygulanması gerekli ilk yardım listesinde yerini almıştır.

1974 yılında, insanların solunum yolunun yemek ya da yabancı bir cisimle tıkanması sonucu boğulmalarını önlemek için bir teknik, kendi adının verildiği bu teknik sayesinde 100 binden fazla insanın hayatının kurtarıldığını belirtmiştir.

Solunum koruyucu toz maskelerine göz attınız mı? Tüm toz maskesi modellerine ekipmandeposu.com/toz-maskesi bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Heimlich manevrası nasıl yapılır?

Heimlich manevrası yetişkinlerde ve çocuklarda farklı şekilde uygulanmaktadır. Şayet soluk borusu tıkanan kişi yetişkin ise öncelikle öksürmek suretiyle boğaza kaçan cisim çıkartılmaya çalışılmalı. Böyle bir olay sırasında öncelikle kişi olabildiğince kuvvetli öksürmeye çalışmalı ve öksürmeye teşvik edilmelidir. Öksürerek tıkanan cisim hala çıkmıyorsa heimlich manevrası uygulanması gerekir. Bunun için de sırasıyla hastaya ayakta veya oturur pozisyonda arkadan sarılarak bir elin başparmağı midenin üstüne gelecek şekilde yumruk yapılır ve diğer el ile kavranır. Yumruk yaptığımız eli, içe ve yukarıya doğru 5-6 kez kuvvetli biçimde kendimize doğru çekerek nefes almayı engelleyen cisim çıkartılmaya çalışılır.

Soluk borusu tıkanan kişi eğer yetişkin biri ise sıkça uygulanan ve yanlış bilinen sırta vurma eylemi kesinlikle yapılmamalıdır.

Bebeklerde Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Küçük çocuk veya bebeklerin dış dünyayı keşfetme iç güdüleri ile etrafındaki her cisme karşı meraklı davranmaları ve yine olduğundan hızlı hareketler yapmaları gibi durumlarda istenmedik yaşamsal sorunlara rastlanılmaktadır. Soluk borusu tıkanan çocuk veya bebeklere ilk müdahale yapılmadan önce 112 acil sağlık ekibi aranmalı ondan sonra doğru müdahale yapılmalıdır.

Soluk borusu tıkanan çocuk veya bebeğin vereceği en belirgin tepki ağlamaya çalışması ama ses çıkaramaması olacaktır. Zira tıkanan soluk borusu ses çıkarmayı engeller. Bu gibi durumlarda heimclich manevrası dediğimiz ilk yardım tekniğini uygulayarak soluk borusunu tıkayan cismi çıkartmak gerekir.

Bebeğin bilincinin yerinde olduğundan emin olduktan sonra sırasıyla şu hareketler yapılmalıdır: Bebeği bir kolunuzun üzerine yüzü koyun yatırın. Bebeğin boynunu destekleyerek çok dikkatli bir şekilde başını öne eğmelisiniz. Bebeğin başını gergin bir şekilde gövdesinden aşağıda bir pozisyona getirin. El bileğinizin iç kısmı ile bebeğin iki kürek kemiği arasına çok hafif olmayacak şekilde aşağıdan yukarıya doğru 5 defa vurun. Bebeğin başını diğer eliniz ile kavrayarak, diğer kolunuzun üzerine sırt üstü çevirin ve yabancı cismin dışarı çıkıp çıkmadığını kontrol edin.

Eğer yabancı cisim hala çıkmamış ise o zaman bebeğin başını gövdesinden aşağıda olacak bir şekilde tutun. Bebeğin göğüs kemiğinin alt kısmına yani göğüs başı bölgesinin altına iki parmağınız ile 5 defa bastırın. Eğer yabancı cisim hala çıkmadıysa yukarıda anlattığımız işlemi sırası ile tekrar tekrar yapabilirsiniz.



Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Kağıt tozu zararlı mıdır? Kağıt tozu zararları nelerdir?

Soru: Kağıt tozu zararlı mıdır ? Kağıt tozu zararları nelerdir ?   Ürün Önersi: Ventilli Toz Maskesi …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.