Ana Sayfa / Soru Cevap / Yangın Nedir? Yangın Nasıl Oluşur?

Yangın Nedir? Yangın Nasıl Oluşur?

Bu yazımızda yangın nedir, yangın nasıl oluşur, yangın tipleri ve çeşitleri nelerdir gibi sorulara cevap bulmaya çalıştık. Yangın nedir yazımızı okuyarak yangın konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Öncelikle belirtmek gerekir ki yangınların büyük çoğunluğu kişilerin dikkatsizlikleri ve gerekli emniyet tedbirlerini almamasından kaynaklıdır. Yangın, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan yanma reaksiyonlarının sebep olduğu bir doğal afettir. Yangın neticesinde ilgili alanda veya coğrafik konumlarda maddi hasarlar ortaya çıkmakla beraber orada yaşayan canlılarda büyük zarar görmekte ekolojik dengede son derece olumsuz etkilenmektedir.

Yangınlar yanma dediğimiz reaksiyonlar neticesinde oluşmaktadır.(yangın nedir?)

Yanmanın meydana gelebilmesi için yangın üçgeni olarak adlandırılan üç ana şartın olması şarttır. Yani yanma olayı için üç ana unsurun belirli oranlarda bir araya gelmesi gerekir. Yeterli derecede ısı, yeterli oksijen ve yanıcı madde yangının üçgenini oluşturur. Yaşadığımız ortamlarda bulunan yanıcı maddenin tutuşup yangın riskini doğurması için yanıcı maddenin tutuşma sıcaklığına ulaşması akabinde %16 oranında O2 ile buluşarak bir arada olması gerekir.

Acil durumlar için hazırlanmış olan Drager yangın kaçış maskesine  ekipmandeposu.com/acil-yangin-kacis-maskesi bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Yangın tipleri, Çeşitleri Nelerdir?

Yangın tiplerinin belirlenmesinde etkili olan en önemli unsur yanıcı madde cinsidir. Zira her yangının çıkış sebebi ve yangının oluşumuna sebebiyet veren yanıcı madde farklı olabilir.Yanıcı madde cinsleri baz alınarak yapılan yangın sınıflandırması dört ana grup olarak belirlenmiştir.

A SINIFI ; Yangının çıkmasında katı yanıcı maddeler rol oynar. Örneğin çeşitli odun, kereste, kumaş, kağıt gibi maddelerdir.

B SINIFI ; Sıvı yanıcı maddelerden kaynaklanan yangındır. Örneğin benzin, alkol, tiner, mazot gibi maddeler.

C SINIFI ; Gaz haldeki yanıcı maddelerden kaynaklanan yangındır. Örneğin, tüp gaz, hidrojen, doğal gaz gibi.

D SINIFI ; Yangın sınıflandırılması arasındaki en az tehlikeli olanıdır. Zira yanabilen hafif metallerden kaynaklanan yangındır.Örneğin magnezyum, alüminyum gibi maddeler.

Ev Yangını

Aşağıda maddeler halinde sayılan sebeplerden kaynaklanan ve kişinin yaşamını sürdürdüğü veya da geçici olarak bulunduğu kapalı ortamın aşağıda maddeler halinde sayılan sebeplerden bir veya birkaçından kaynaklanma ihtimali neticesinde ortaya çıkan doğal afet durumudur.

Ev Yangınlarının Sebepleri

Bir çok kişinin başına gelen veya gelebilme ihtimali bulunan ev yangınlarının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Meydana gelen yangınların birçoğu : Bilgisizlik, yangınlardan korunma önlemlerinin alınmaması, ihmal ve dikkatsizlik, kazalar, sıçrama, sabotaj-kundaklama, tabiat olayları vb. sebeplerden kaynaklanmaktadır.

Evde yemek yapılırken dalgınlıkla ocakta unutulan yemekler, açık unutulan fırınlar, kızartma yaparken alev alan tavadaki yağlar, temizlenmeyen aspiratörün yağlanması sonucu, yüksek ısıda alev alması, çamaşır makinesi, kahve makinesi, su ısıtıcıları gibi yüksek voltaj ile çalışan ev aletlerinde meydana gelen kısa devreler, evde yakılan mumları söndürmeden uyuya kalmak , elinde veya ağzında yanık sigarayla uyumak, evdeyken çocukların çakmak, kibrit gibi ateşle oynaması, evde saklanan ve iyi muhafaza edilemeyen tiner, benzin gibi yanıcı

maddeler, tüp ya da doğal gaz hattındaki kaçakların patlamaya ardından da yangına neden olması şeklinde birçok örneklendirme yapılabilir.

 

Yangın nedir yazımızda eksik gördüğünüz yada aklınıza takılan sorular var ise aşağıdaki yorum kısmından bize iletebilirsiniz. Yangın nedir ile ilgili eklemek istediğiniz noktaları da yorum kısmından iletebilirsiniz.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Kağıt tozu zararlı mıdır? Kağıt tozu zararları nelerdir?

Soru: Kağıt tozu zararlı mıdır ? Kağıt tozu zararları nelerdir ?   Ürün Önersi: Ventilli Toz Maskesi …

Bir Yorum

  1. Çok yardımcı oldu -_-

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.