Ana Sayfa / Soru Cevap / Meslek Hastalığı Nedir?

Meslek Hastalığı Nedir?

Meslek hastalığı nedir sorusuna yasal tanımlamalar la cevap verecek olursak. Meslek hastalığının tanımı 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun 14.maddesinde anlaşılabilir bir şekilde düzenlenmiş olup bu maddeye göre; meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir. Kişilerin çalışma alan ve çalışma koşullarına göre her ülkede rastlanabilen meslek hastalıklarında asıl hedef en aza indirgemek olmalıdır.

Meslek Hastalıkları Türleri Nelerdir?

Meslek hastalıklarının türleri ve çeşitleri Sosyal Güvenlik Kurulunun Sağlık İşlemleri Tüzüğüne göre 5 gruba ayrılmıştır. Bunlar;

A Grubu : Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları

B Grubu : Mesleki cilt hastalıkları

C Grubu : Pnömokonyozlar (toz hastalıkları) ve diğer mesleki solunum sistemi hastalıkları

D Grubu : Mesleki Bulaşıcı Hastalıkları

E Grubu : Fiziksel etkenlerle olan meslek hastalıkları

Bu meslek hastalıkları işle alakalı hastalıklarla karıştırılmamalıdır. Zira işle ilgili hastalıkların ortaya çıkmasında meslekle ilişkili olmayan faktörler de söz konusu olabilir. Örneğin bir işçinin çalıştığı iş yerinde etrafındaki kişiler veya iş verenleri tarafından sürekli olumsuz eleştirilere maruz kalması, huzur bozucu söylemleri duyması veya adaletsiz davranışlara maruz kalması psikolojisinin bozulmasına ve kendini kötü hissetmesine sebep olabilir. Bu tür bir baskı altında bulunan kişinin o an itibariyle bayılması veya kalp krizi geçirmesi gibi durumlar işle ilgili bir hastalıktır.

Meslek Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Meslek hastalıklarının nedenleri meslek hastalığının türüne göre çeşitlilik gösterebilir. Dolayısıyla meslek hastalıkları, hastalığa neden olan faktöre göre de değişkendir.

Örneğin A sınıf kimyasal kaynaklı meslek hastalıkları, kişilerin ağır metallere, çözücü veya gazlara maruz kalmasından kaynaklanırken

B sınıfı mesleki deri hastalıkları en sık rastlanılan ancak yeterince önemsenmeyen bir hastalık türüdür. İnsanlar çalışırken bire bir deri temasında bulunmak suretiyle işlerini yapmakta ve dış ortamla doğrudan temas halinde bulunduğu vücudunun en büyük organını korumak adına gerekli hassasiyeti göstermemektedirler. Örneğin basit ancak önem arz eden eldiven, gözlük, maske veya tulum gibi koruyucu malzemeleri kullanmak akıllara bile gelmiyor. Bunun neticesinde de cilt hastalıkları kaçınılmaz olabilmektedir.

Fiziksel nedenli meslek hastalıkları da iş yeri ortamlarındaki gürültü ve titreşim, yüksek ve alçak basınç, soğuk ve sıcak etkenler oluşturmaktadır. Çok yüksek gürültünün olduğu iş yerlerinde çalışan kişilerde gürültüye bağlı işitme kaybı hastalıkları çok sık görülmektedir.

Meslek hastalıklarından korunmanın en basit yollarından biri toz maskesi kullanmaktır.  ekipmandeposu.com/3m-toz-maskesi bağlantısından en kullanışlı toz maskelerine ulaşabilirsiniz.

D grubu mesleki bulaşıcı hastalıklar da daha çok tarım ve hayvancılık işlerinde çalışanlarda görülür. Çünkü mikro organizmaların neden olduğu bu hastalıklardır. Şarbon, tüberküloz,gibi parazit hastalıkları biyolojik nedenli meslek hastalıklarıdır.

Ülkemiz maden yataklarının sayısı ve tarım elverişli topraklarımızın fazlalığı göz önüne alındığında da solunum sistemini yakından etkileyen tozlara maruz kalınan işler ortaya çıkmıştır. Bu tozlar bazen deride etki ederken bazen de akciğerlerde depolanarak kronik solunum sisteminde hastalıklara yok açabilmektedir. Örneğin tarımcılıkta ilaçlama yapılırken gaz maskesi kullanımıyla bu tür hastalıkların önüne geçilebileceği unutulmamalıdır.

Ülkemizde En Çok Görülen Meslek Hastalıkları Nelerdir?

Ülkemiz devlet politikası özellikle son yıllarda çalışma ortamlarının güvenilirliği ve yaşam kalitesinin artırılabilmesi adına birçok alanda kanuni düzenlemelere imza atmıştır. Özellikle İş sağlığı ve güvenliği alanında gerek çalışanların gerek işverenlerin bilinçlendirilmesi suretiyle iş yeri alanları ve çalışma koşulları iyileştirilmek istenmiştir.

Ancak ilk olarak her birey önce kendi sağlığını düşünerek bilinçli ve istekli hareket etmelidir. İş yerlerinde çalışma esnasında gerekli olan her türlü alet ve donanımlar eksiksiz kullanılmalıdır.Örneğin temizlik çalışanlarının en sık karşılaştığı meslek hastalıkları egzama olabilmektedir. Şayet çalışma sırasında temizlik maddeleriyle direk temas halinde bulunmaktan imtina edilmez ve gerekli koruyucu malzemeler kullanılmaz ise hastalığa dönüşmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Yapılan istatistiklere göre ülkemizde en çok rastlanılan hastalıklar, ağır metallerin sebebiyet verdiği kimyasal kaynaklı hastalıklar, gürültü, titreşim, toz gibi fiziksel kaynaklı hastalıklar, bakteri , virüs gibi mikro organizma kaynaklı hastalıklar

İle strese bağlı psikosomatik meslek hastalıklarıdır.

 

Bu yazımızda meslek hastalığı nedir, meslek hastalığı tipleri nelerdir in cevabını vermeye çalıştık. Meslek hastalığı nedir makalemizde eksik gördüğünüz yada aklınıza takılan kısımları aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Yazar Ahmet Aktan

A Sınıfı iş güvenliği uzmanı ve kimya mühendisiyim. 2010 yılından bu yana iş güvenliği uzmanlığı yapmaktayım. Edindiğim sektör tecrübesi çeşitli alanlarda paylaşarak ufakta olsa sektöre katkı vermeye çalışmaktayım. İletişim: Belirtilmemiş.

Mutlaka Oku

Kağıt tozu zararlı mıdır? Kağıt tozu zararları nelerdir?

Soru: Kağıt tozu zararlı mıdır ? Kağıt tozu zararları nelerdir ?   Ürün Önersi: Ventilli Toz Maskesi …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.