Kulak koruyucu ekipmanalar günümüz endüstri çalışanları için olmazsa olmazdır. Sanayileşen dünya ile birlikte gürültü her yerimizi adeta bir yumak gibi sarmıştır. Sadece sanayi çalışanları için sorun olduğu gibi düşünülse de aslında gürültü sadece işçiler için değil günümüzde toplumsal bir sorun olmaktadır. Gürültü çevremizi sarmış durumdadır. İş yerinde makine gürültüsü, sokakta iş makinesi araç gürültüsü, evde komşu yada sokak gürültüsü. Bu liste böylece uzayıp girmektedir. Durum böyle iken en değerli organlarımızdan olan kulaklarımızı korumak için kullanabileceğimiz bazı ekipmanlar bulunmaktadır. Kulak koruyucu ekipmanları iki ana sınıfa ayırabiliriz. Yüksek gürültülü ortamlar için koruyucu kulaklıklar ve kulak tıkaçları.
Moldex 7700 Pura-Fit Kulak Tıkacı SNR 36 (1 Çift)
8 Yorum
10,57 TL
16,02 TL SEPETTE % İNDİRİMLİ 10,57 TL
3M 1100 Kulak Tıkacı - PU Köpük Yumuşak (1 Çift)
11 Yorum
9,42 TL
12,56 TL
3M PELTOR H520A Optime 2 Başbantlı Kulaklık SNR:31
11 Yorum
1.105,00 TL
1.300,36 TL
Honeywell SmartFit Kutulu-İpli Kulak Tıkaçı SNR 30 (1 Çift)
3 Yorum
63,00 TL
71,71 TL
Honeywell Airsoft Kulak Tıkacı SNR 30 (1 Çift)
72,00 TL
84,14 TL
İş yerinde gürültülü ortam var ise hemen kulak koruyucu ekipman kullanımına geçilmemeli, önce gürültüyü azaltma yöntemleri uygulanmalıdır. Eğer gürültü azaltılamıyor ise son çare olarak kulak koruyucu kullanılmalıdır. İlk olarak gürültüyü kaynağında azaltmak için çalışma yapılmalı. İş güvenliği açısından en etkili yöntem gürültüyü azaltmaktır. Eğer bu yapılamıyor ise gürültüye neden olan makine ile işçi arasına gürültü azaltmak için ekipmanlar eklenmelidir. Buda olmuyor ise son çare olarak kulak koruyucu kullanımına geçilmelidir.Koruyucu kulaklıklar sanayide en çok tercih edilen kulak koruyucu ekipmanıdır. 3m ürünleri en çok tercih edilen modelleri barındırmaktadır. Yüksek ses kesme özelliği ile ortam seslerini çok iyi kesebilmektedir. Telsiz takılabildiği için hem sesi kesmekte hem de çalışanlar arasında iletişimi ve koordinasyonu sağlayabilmektedir.Bir diğer sık kullanılan kulak koruyucu olan kulak tıkaçları sadece iş güvenliği alanında değil günlük hayatta da sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle uyuma zorluğu çekenler tarafından ses geçirmeyen kulak tıkacı olarak kullanılmaktadır. Ders çalışırken kulak tıkacı kullanmakta bir diğer kullanım alanıdır.
Çalışılan ortamdan kaynaklı gürültünün insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği durumlarda kulak koruyucu donanım kullanılmalıdır.
Türkiyede yönetmeliğin belirlediği üç farklı maruziyet değeri bulunmaktadır. Düşük maruziyet 80Db(A), yüksek maruziyet 85 Db(A), sınır değer maruziyet 87 Db(A) bu değerlerdir. Çalışma ortamında sekiz saatlik gürültü ölçümü 80 Db üzeri ise işveren kulak koruyucu donanım bulundurmakla yükümlüdür, 85 Db üzeri ise çalışanlar kulak koruyucu donanımı kullanmakla yükümlüdür. Yönetmelikte sınır değer 87 Db üzeri olduğu durumlarda herhangi bir yönlendirme mevcut değildir. Yönetmelikte riski ortadan kaldıracak donanımın seçilmesi ibaresi mevcuttur ve bu yaklaşımla sınır değer için koruyucular tercih edilmektedir. Fakat bu seçim doğru değildir ve olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu olumsuzluklar;
- acil durumlarda iş arkadaşlarının sesini duyamama
- acil durum alarmını duyamama
- psikolojik sorunlar oluşabilmesi (işitme sağlığınızı koruma)
- iş makinesi seslerini duyamama vb
Bu gibi olumsuz durumlara maruz kalmamak adına doğru donanım seçimi yapılmalıdır.
Kulak koruyucu donanım için Avrupa ve Türkiye nin kabul ettiği EN 352 standartlarına göre uygun olmalıdır. Bu standartta EN 352-1: Kulaklıklar, EN 352-2: Kulak tıkaçları, EN 352-3: Barete monte kulaklıklar hakkında bilgi vardır, sınır değer hakkında bilgi yoktur. Sınır değer için ise EN 458 standartlarına bakılır. EN 458 standartlarına göre kulak koruyucu donanım;
- CE kalitesi (Standart bilgilerin üstünde yazılı olmalı)
- Ses zayıflatma özelliği (Ses geçirmez malzemeden imal edilmiş aksesuar)
- konforlu kullanım
- Diğer giyim aksesuar ürünlerle uyumlu olmalı
- Ortam ve aktivite
- Tıbbi bozukluklar
- Kullanılan farklı kişisel koruyucu donanımlara uyumlu seçeneklerde olmalı
Kar maskesi ve ya bere gibi aksesuarların üzerine takılan kulak koruyucu donanımlar üretici firmaların belirlediği değerlerin çok altında kalmakta olup bu durum sağlık açısından risk oluşturmaktadır.
Baret ile kullanılan kulaklıklar için EN 352-3 standart ında yer alan uyum tablolarından yararlanılarak doğru kulaklık seçimi yapılmalıdır.
Türkiye de sınır değerlerin belirlenmesinde tüm frekansların logaritmik ortalaması hesaplanır. EN 458 de bulunan veriler yardımıyla seçilen kulak koruyucunun uygunluğu belirlenir. En pratik ve en çok tercih edilen yöntem ise SNR değerin belirlenmesi sonucu kulağa iletilen sesin şiddetinin 70-80 Db arasında kalması dır.
Ne kadar SNR metodu belirlense de asıl kesin olan çalışana verilen koruyucu kulaklığın çalışan tarafından ne kadar doğru kullanıldığıdır. Bunların yanında bakım sporları düzenli olarak yapılmalıdır. Hatırlatmak isteriz ki Kulak koruyucu kulaklık olarak bilinen Kulak koruyucu bant ürünleri soğuktan korunmak amacıyla üretilmemiştir. Bazı müşterilerimiz "Kışlık kulak koruyucu" yada "Soğuktan koruyucu kulaklık" olarak ses geçirmez kulaklıkları yanlışlıkla Kış kulak koruyucu olarak satın almaktadır. Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.