Zararlı kimyasallar ve toz parçacıkları gözler için büyük tehlike oluşturmaktadır. Genel olarak endüstri ve inşaat alanlarında sık rastlanılan göz yaralanmaları, hayatın her anında yaşanabilecek kazalardan birisidir. Bu yaralanmaların önüne geçebilmek ya da tehlikeleri en aza indirebilmek için firmalar çeşitli iş güvenliği ürünleri üretmektedirler. Göz koruyucuları göz sağlığı konusunda çalışanların güvende hissetmelerini sağlayan iş güvenliği ekipmanlarıdır. Tehlikeli maddelerin göz ile temasını engellemeye yönelik görev yaparlar. Kimyasal veya tehlikeli maddelerin olası teması durumunda kullanılabilecek az ekipman vardır. Bunlardan birisi göz duşu istasyonu olarak bilinir. Özellikle çalışanlar, kimyasallar ile haşır neşir bir durumda ise çalışma ortamlarında mutlaka bir göz duşu istasyonu bulundurmalıdır. Çünkü kimyasallar, göz ile temas ettikleri andan itibaren direkt etki yapmaya başlarlar. Çok kısa bir zaman içerisinde büyük hasarlar verebilirler. Göz yapısının bozulmasına, hatta göz duyusunun yitirilmesine bile neden olabilir. İşverenler ve çalışanların bu konuda bilinçli davranmaları ve tedarikli olmaları önerilir.
Tehlikeli kimyasal ürünler ile çalışan kişiler sürekli risk altındadır. Günümüz endüstrilerinde, çalışanların sağlığını korumak için birçok güvenlik önlemi alınmakta ve acil durum ekipmanları kullanılmaktadır. Düzenlemeler ve standartların belirtilmesine karşı kazaların önüne bir türlü geçilememektedir. Tehlikeli kimyasallar sebebiyle oluşan göz yaralanmalarındaki artışa cevaben göz duşu istasyonu adı verilen acil durum iş güvenliği ekipmanı üretilmiştir. Çalışanlara temas sonucu etkiyen kimyasalların hemen dezenfekte edilmesini sağlayan bu ürün, bütün kimyasal madde kullanan iş alanları için mecburidir. Olası bir kaza durumunda gözlerin acilen yıkanması gerekir. Ulaşımı da çalışanlara olabildiğince yakın olmalıdır. Çünkü birkaç saniye bile gözün tamamen işlevini kaybetmesine neden olabilir. Bu yıkama olayı ürün üreticisinin talimatlarına uygun olarak yapılmalıdır. Göz yıkaması yapılırken kullanıcı gözlerini, elleri yardımıyla açmalıdır ve suyun hızlı şekilde gözle temas etmesini sağlamalıdır. Ortalama belirtilen yıkama süresi 15 dakika olarak belirlenmiştir. Yıkama sonucunda ağrı devam ediyorsa, gözlerin yıkanmasına devam edilmelidir.
Göz duyusu, belki de en önemli canlı duyusudur. Dış dünyanın gözlenmesinde ve tanınmasında büyük rol oynar. Çalışma alanlarında insanlar bu önlemleri pek önemsemeseler de yaptıkları her işin göz kontrolü altında oldukları hakkında bilgi sahibi değildirler. Bu tarz alanlarda çalışan kişilerin iş görebilir durumda olması göz sağlığından geçmektedir. Yapılan araştırmalara göre, iş sahalarında oluşan göz yaralanmalarının %95’i işverenlerin ve çalışanların ihmalsizliğinden kaynaklanmaktadır. Göz duşu istasyonu, bu yüzdelerin en aza inmesine yardımcı göz koruyucu ekipmanlarından birisidir. Laboratuvar ortamında sıklıkla kimyasal ürünler ile çalışılır. Laborantlar, her an kimyasal ürünlerin tehlikesi altındadır. Aynı şekilde İnşaat ortamında çalışan kişiler ise sürekli toz ve tahta parçacıkları ile etkileşim halindedir. Çalışma ortamı yakınında bulunan bir göz duşu istasyonu, bu tehlikelerle çalışanların karşılaşma oranını sıfıra indirir. Dikkat edilmesi gereken durum ani temas durumunda çalışanların hemen bu istasyonlara yönelimidir. Aksi takdirde çalışanlar hiçbir faydasını göremez.